Velverden

10 alternativer til en grøn hverdag

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte, for at få en mere grøn hverdag. Der er rigtigt mange alternativer, der gør alting mere bæredygtigt og miljøvenligt. Husk, at det vigtigste altid er, at vi bruger vores ting i bund, bytter dem, videregiver dem til genbrug eller deslige, før vi køber nyt. På vores liste over alternativer vil de fleste være skift, du kan lave inden for en overskuelig fremtid eller med det samme. 

Metal madkasse

Hvis du til daglig laver madpakke, hvad end det er til dig selv, børn eller andre, er det værd at overveje en madkasse i rustfrit stål. Fordelene ved at købe en metal-madkasse er, at du slipper for al den kemi, du risikerer ved madkasser af plast eller plastikposer. Især plastikposer kan belaste miljøet meget, da én plastikpose om dagen bliver til omkring ét kilo på et år. Med en madkasse i rustfrit stål slipper du for kemi, undgår plastik og så har du altså en madkasse, der er hårdfør og som potentielt kan følge dig hele livet. 

Genanvendeligt kaffefilter

Hvis du brygger kaffe derhjemme med kaffefiltre, ved du nok, hvor mange filtre, der løbende bliver smidt ud. Heldigvis findes der god alternativer til engangs-kaffefiltre. Med et genanvendeligt kaffefilter undgår du desuden, at kaffen får en bismag af papir fra de normale kaffefiltre. 

Langt de fleste genanvendelige kaffefiltre, der sælges i Danmark, er fremstillet af GOTS-certificeret bomuld. Når du køber produkter med denne certificering kan du være sikker på, at produktet er bæredygtigt fremstillet, både socialt og miljømæssigt. Husk desuden at gemme din kaffegrums, den kan bruges til mange lækre ting og der er ikke nogen grund til, at den går til spilde. Du kan læse mere om, hvordan du kan udnytte din brugte kaffegrums her.

Termo drikkedunk

Der bliver produceret rigtigt mange plastikflasker hvert eneste år. På verdensplan er det langt de færreste, der bliver genbrugt. Heldigvis bliver flere og flere flasker produceret med større mængder genbrugsplast. Men på trods af det er plastflasker er stor belastning på miljøet, som heldigvis nemt kan udskiftes med et godt alternativ. En drikkedunk erstatter nemlig utallige plastflasker og kan holde i rigtigt mange år. 

Termo drikkedunk

Når du vælger en drikkedunk, er det værd at købe en termo drikkedunk i rustfrit stål. På den måde kan du både være sikker på, at drikkedunken ikke er fyldt med unødvendig kemi. Samtidig kan du holde dine drikkevarer kolde i op mod to døgn – ret smart, når du er på job eller skal til træning. Derudover kan en termo drikkedunk også holde dine drikkevarer varme. Du kan altså både fylde den op med koldt vand om morgenen og tage den med på job, samt hælde varm kakao eller kaffe på til skovturen i weekenden. 

Shampoo bar

Når du skifter din normale shampoo ud med en shampoo bar skåner du ikke kun miljøet. Dit hår og din hud vil også have stor gavn af at slippe for alle de tilsætningsstoffer, der som regel er i den almindelige shampoo, vi normalt bruger. Efterhånden kan du købe mange lækre shampoo barer, der både er lavet til forskellige hårtyper, men også er tilført æteriske olier, så de stadig efterlader håret velduftende. Du kan også købe en shampoo bar helt uden parfume, hvis du blot ønsker at den skal kunne vaske og rense dit hår. 

Men udover de gode egenskaber den har på hud og hår, kan du også slippe for alle de plastbeholdere, der bruges til shampoo. Hvornår har du sidst talt dine plastbeholdere på badeværelset? Du kan også få balsam barer og showergel barer og de fungerer alle sammen på samme måde. Fugt hår eller hænder og gnid baren til den skummer op enten direkte på hud eller hår eller i hænderne. Det er vigtigt at barerne har mulighed for at tørre helt mellem hver vask, hvorfor det kan være vigtigt med en sæbeholder. 

Har du hørt om ‘no poo’-metoden? En metode, hvor du undgår at bruge shampoo, for at håret vender tilbage til sin naturlige fedtproduktion. Du kan læse mere om den anerkendte no poo-metode her.

Sæbebær

Når vi vasker tøj bruger vi som regel enten flydende vaskemiddel eller vaskepulver. Du kan spare på både sæbe og emballage, samt en masse unødvendige tilsætningsstoffer ved at skifte til sæbebær. De utrolige bær vokser på træer i Nepal og Indien og herhjemme bliver de blandt andet kaldt sæbebær, sæbenødder og vaskenødder. Når bærerne bliver våde udskiller de saponin, som er et sæbestof, der vasker tøjet som andet vaskemiddel ville gøre det. Det er et 100% naturligt alternativ til vaskemiddel og er mildt mod både tøj, hud og hår. 

Sæbebær

Du kan købe bærerne flere steder på nettet og som regel følger der en lille bomuldspose med. Den skal du putte dine sæbebær i og så skal posen ind i maskinen sammen med vasketøjet. Du skal bruge 4-5 sæbebær til en vask afhængigt af størrelsen og kan som regel bruge bærerne til 5-7 vaske i alt. 

Soyalys

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed at de stearinlys vi i mange, mange år har brugt, ikke er særligt sunde for os. Mange er begyndt at bruge elektriske-stearinlys, som med tiden er blevet mere hyggelige og autentiske at se på. Men hvis du alligevel savner den ægte ild og varme det giver, når der er tændte lys i hjemmet, så skal du gå efter soyalys. 

Soyalys er fremstillet af soya-bønner og er derfor 100% naturlige. Ifølge undersøgelser er lys fremstillet af soya det mindst forurenende valg du kan tage, hvis du ønsker levende lys. Partikelforureningen er nemlig lavere end ved både paraffin, stearin og bivokslys. 

Genanvendelige vatrondeller

At udskifte dine almindelige bomulds-vatrondeller med genanvendelige vatrondeller, kan især, hvis du er kvinde, spare rigtigt meget. Rondellerne har, ligesom vatpinde, som ikke en særlig lang levetid, de bliver kun brugt kort, for derefter at blive smidt ud.

genanvendelige vatrondeller

Det er derfor bestemt værd at overveje at skifte til mere bæredygtige alternativer. Der findes flere forskellige muligheder, men de fleste er lavet af bomuld, der kan vaskes og bruges igen og igen. Gå efter de rondeller, der er fremstillet af økologisk og GOTS-certificeret bomuld. Når du har brugt rondellen skal du blot skylle den op i varmt vand og lade den tørre. Efterhånden som de trænger, kan du vaske dem i vaskemaskine i en lille vaskepose. 

Tørrebolde

Der er flere forskellige fordele ved at bruge tørrebolde i din tøjvask-rutine. Boldene bruges på samme måde som tennisbolde i tørretumbleren. De fordeler nemlig tøjet, mens det bliver tørret, hvilket forkorter tørretiden. Derudover suger bomuldsboldene, modsat tennisbolde, tøjets fugt til sig, hvilket yderligere forkorter tørretiden.

Sidst arbejder boldene med fibrene i dit tøj, hvilket blødgør og derfor fungerer som et fremragende alternativ til skyllemiddel. Savner du duften fra skyllemiddel kan du dryppe et par dråber æterisk olie på en bold, før du putter dem i maskinen.

Du kan læse meget mere om de fantastiske tørrebolde her. 

Indkøbsnet

indkøbsnet

Rigtigt mange steder i gadebilledet ser du allerede en masse, der bruger de populære indkøbsnet. Det allervigtigste du kan gøre, er dog at huske den, når du tager ud og handler. Det sværeste ved dette skift er for mange at huske en mulepose, før man tager ud og handler. Du har måske prøvet før at tage gode intentioner, men stå i supermarkedet uden alternativer og en masse varer, for så at være nødsaget til at købe en plastpose. Måske skal du gøre det til en vane at hænge dit indkøbsnet ved hoveddøren, når du har tømt det for dagligvarer. På den måde bliver du mindet om, hvorvidt du skal huske nettet, før du forlader hjemmet eller ej. 

Det er måske ikke nødvendigt for dig at købe et indkøbsnet, da langt de fleste har fine alternativer hjemme allerede. Skal du alligevel ud og investere i et indkøbsnet, anbefaler vi, at du køber et net, der er fremstillet i økologisk og GOTS-certificeret bomuld. 

Bees swap

Med bees swap kan du erstatte både stanniol og madlavningsfilm. Du bruger nemlig bees swap du stort set samme måde og den holder maden frisk længe. Bees swap er fremstillet af stykker af bomuld, der bliver smurt i bivoks. De får derfor lidt den samme effekt som sølvpapir og madlavningsfilm, der kan omslutte mad, skåle mv. Du kan bruge dem til brød, i køleskabet, til madpakken og meget andet. Når de er brugt skal de blot vaskes i lunkent vand og mild sæbe. De er nemme og bruge og kan bruges rigtigt mange gange, før du har behov for nye. Derfor er de et fremragende alternativ til en masse andet indpakning, der bliver smidt ud efter det er blevet brugt en enkelt gang. 

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

JEG ER I INDIEN! 🧘‍♀️

Og derfor vil der være lidt stille…

Du kan stadig sagtens tilmelde dig sensommerforløb og yogaretreat

Og hvis du har spørgsmål, så send endelig en besked herunder, så vender jeg retur, når jeg er hjemme igen medio juli.