No poo-metoden og alternativer til shampoo

Forside Skønhed & pleje No poo-metoden og alternativer til shampoo

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet stammer fra bevægelsen med det mere opsigtsvækkende end charmerende navn; No poo. Metoden handler ganske enkelt om at stoppe med at vaske dit hår med shampoo. På den måde hævder bevægelsen, at du kan undgå fedtet hår på sigt.

Læs med her, for at lære mere om metoden. Du kan også læse om, hvor meget det anbefales at du vasker dit hår, hvis du ikke ønsker at slippe shampooen helt. For måske er det ikke den bedste løsning for dig. Alternativt kan du afprøve en shampoo i fast form, der både er plastiskfri, kemifri, vegansk og økologisk. Det er både godt for dig og miljøet. Læs med her og bliv klogere på shampoo-barer, ingredienser du skal holde øje med og meget andet.

No poo-metoden

alternativer til shampoo

Bevægelsen No poo blev skabt på baggrund af idéen om, at håret ikke har brug for at blive vasket igennem med shampoo flere gange om ugen. Shampooen fjerner hårets naturlige fedtstoffer, hvilket sætter gang i yderligere produktion af fedtstoffer fra hovedbunden. 

I hovedbunden findes der en hel masse små talgkirtler, som efter hårets behov udskiller talg. Talg er fedtet og olieagtig og beskytter både huden og håret. Når man vasker med shampoo fjerner man foruden snavs også talgen i hovedbunden, hvorfor talgkirtlerne begynder at producere ny talg, der kan passe på hår og hovedbund. 

At vaske håret med shampoo for ofte kan altså sætte gang i overproduktion af talg fra kirtlerne i hovedbunden, hvilket fører til fedtet hår. 

Langt de fleste af os er blevet vænnet til at bruge shampoo helt fra da vi var børn. Derfor opfører vores talgkirtler sig altså anderledes end de helt naturligt ville gøre. Det er denne produktion du kan vende rundt på med No poo-metoden. 

lungegaardens shampoo bar
Lundegaardens shampoo og balsam bar med lavendel

shampoo bar orange
Lundegaardens shampoo og balsam bar med orange

Overgangsfasen til hårvask uden shampoo 

Når du beslutter dig for at stoppe med at bruge shampoo vil der være en overgangsfase. Overgangsfasen kan være svær og vare helt fra 6 uger til et halvt år. Det afhænger meget af dine talgkirtler, din hovedbund, dit hår, samt hvor meget du har været vant til at vaske hår. 

Hvis du ikke ønsker at stoppe brat, eller ikke ønsker en alt for svær overgangsfase med meget fedtet hår, kan du skære langsomt ned. 

Er du vant til at vaske håret hver dag, kan du starte med hveranden dag i nogle uger. Derefter kan du skære ned til at vaske håret 1-2 gange om ugen osv. 

Uanset hvad skal du være opmærksom på, at overgangsfasen vil medføre fedtet hår, der er i svære tilfælde kan lugte eller se beskidt ud. Heldigvis er der hjælp at hente! Og når du først er kommet gennem overgangsfasen, kan det være det hele værd. 

Efter overgangsfasen behøver du nemlig ifølge bevægelsen slet ikke at vaske hår. Dit hår vil være nærmest selvrensende og produktionen af talgen fra hovedbuden, der beskytter hud og hår, er helt naturlig. 

balsam bar skål
Håndlavet unika skål til shampoo bar i mat mint
shampoobar skål
Håndlavet unika skål til shampoo bar i blank grå

No poo-metoder til fedtet hår i overgangsfasen

alternativer til shampoo


Hvis du oplever meget fedtet hår, kan du forsøge dig med en af disse to metoder:

  • Vask håret i æblecidereddike

Denne metode bliver også kaldt for ACV-metoden fra det engelske navn apple cider vinegar. Eddiken renser dit hår, blødgør det og bidrager desuden til en sund pH-værdi i hovedbunden. 

Tag evt. en halv-liters-beholder eller flaske og fyld den med en femtedel æblecidereddike og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

  • Vask hår med bagepulver

Bagepulver renser håret meget grundigt og fjerner al den overskydende fedt fra hår og hovedbund. Håret kan blive en del mere tørt end med ACV-metoden. 

Gør på samme måde som ved den anden metode og brug en beholder/flaske på en halv liter. Tilsæt én spiseskefuld bagepulver og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

Du kan også med fordel lave en blanding af både æblecidereddike og bagepulver. Det renser håret rigtigt godt, men efterlader det samtidig ikke for tørt.

shampoo bar skål
Shampoobar skål i bambus
shampoo bar æske
Lundegaardens shampoobar æske

Shampoo uden silikone og parabener 

Hvis du ikke er helt overbevist om at kaste dig ud i no poo, er der andre gode alternativer. Det er nogle bestemte stoffer i de shampooer vi bruger til vores hår, der er dårlige for både hår, hud og miljø. 

Hvis du fortsat vil bruge en almindelig shampoo, så gå efter dem, der har certificeringer. Gå efter shampooer, der er svanemærkede, astma- og allergi-certificerede og økologiske. 

Derudover bør du gå udenom shampooer, der indeholder silikone, parabener og sulfater. Det er nemlig de stoffer der ødelægger hovedbundes produktion af talg. Det kan også være en god idé at undgå parfume i din shampoo. 

For at undgå silikone i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på:  -cone, -oxane. 

For at undgå parabener i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på: -paraben. 

For at undgå sulfater i din shampoo skal du undgå ingredienser, der hedder: SLS, SLES.  

Der findes flere lækre mærker, der producerer shampoo uden silikone, parabener og sulfater. Disse produkter er desuden også uden en lang række andre ingredienser. De har masser af flotte certificeringer og indeholder masser af skønne, naturlige ingredienser, der både er gode for dig og miljøet.

Alternativer til shampoo 

De fleste steder anbefales det, at man vasker sit hår to gange om ugen. Især, hvis du bor i byen, kan det være en god idé at vaske sit hår. Der kan nemlig sætte sig en masse partikler og andet snavs fra f.eks. forurening i håret.

Det kan altså være en god idé at vaske håret en gang imellem, for at få fjernet skidt og snavs. Men det er samtidig en god idé at skære ned på hårvaskene og især en god idé at finde alternativer til den almindelige shampoo, så hår og hovedbund ikke udsættes for unødvendig kemi.

Måske du gerne vil stoppe med at bruge shampoo for at undgå al den plast, der skal bruges til at lave flaskerne. Det kan vi godt forstå! Og heldigvis findes der flere og flere gode alternativer, der er meget mere bæredygtige, end den måde vi har vant til at bruge shampoo på. 

Nemlig de populære og bæredygtige shampoo-bars, som heldigvis og med god grund bliver forhandlet mere og mere i Danmark. 

Du kan bruge både en shampoo-bar og en shampoo-kube, hvis du ønsker at følge no poo-metoden. Det kræver blot, at du sikrer dig, at shampooen ikke indeholder nogle af de ingredienser, der sætter gang i talgproduktionen eller skader hår og hovedbund. Faktisk er begge dele et super godt alternativ, når du ønsker at følge no poo-metoden.

Shampoo-bar og shampoo-kubes hos Økofamilien

shampoo bar danmark

En Shampoo-bar er altså et super godt alternativ til den almindelige flydende shampoo. For nogle kræver det en smule tilvænning, men det fungerer super godt og er langt bedre for håret.

Shampoo-baren gnides ganske enkelt mod enten hænder eller hår, hvorefter man skummer sæben op, som man ville gøre det med normal shampoo. 

Barerne holder som regel i flere måneder og kan fås med forskellige dufte eller helt neutrale. Du kan desuden finde både holdere og beholdere, så du kan opbevare dem hjemme i badet eller tage dem med til træning eller på ferie. 

Shampoo-bar fra Grims Have

Hos Økofamilien kan du købe skønne shampoo-barer fra Grims Have i mange lækre varianter. De kan købes duftfri eller med skønne dufte af æteriske olier. Barerne er 100% plastik- og kemifrie med rene, naturlige og økologiske ingredienser. Du er altså sikker på, at du slipper for parabener, silikone og sulfater.

Ud over barerne fra Grims Have kan du også købe Lundegaardens skønne barer hos Økofamilien. De fåes også i mange varianter med skønne dufte og både som shampoobar, balsambar og 2-i-en.

shampoo kubes
Beauty Kubes til fedtet eller olieret hår

beauty kubes
Beauty Kubes til normalt eller tørt hår

Hvis du synes, at baren er for stor, når du f.eks. skal til træning, så kan det være du skal forsøge sig med shampoo-kubes i stedet. Her får du nemlig i stedet for en bar, blot en lille kube, som svarer til én hårvask og bruges på samme måde som baren. Shampoo-kuben knuses i hænderne, blandes med lidt vand og skummes ind i håret. Den er super nem at bruge og er super god at have med på farten.

Hos Økofamilien.dk kan du ligeledes finde de smarte shampoo-kubes. De er fra mærket Beauty Kubes og er både økologiske og veganske. Én æske svarer til 27 vaske, da hver æske indeholder 27 kubes.

Hverken shampoo-baren eller de små shampoo-kubes bruger nogen form for plastik og desuden er emballagen minimal. Det er godt for både dig og miljøet!


Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Pranayama: 2 yogiske åndedrætsøvelser

Hvis du har dyrket yoga, har du sikkert stødt på ordet pranayama. Måske du også har prøvet at lave nogle af de...

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Bæredygtige og veganske kapok dyner og puder

Der er rigtigt mange fordele ved at vælge en kapok dyne i stedet for en almindelig dundyne....

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk slik og andre søde sager

Hvis du spiser vegansk, eller har overvejet at gøre det, har du sikkert tænkt en smule på slik også. For hvad kan...