No poo-metoden og alternativer til shampoo

Forside Skønhed & pleje No poo-metoden og alternativer til shampoo

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet stammer fra bevægelsen med det mere opsigtsvækkende end charmerende navn; No poo. Metoden handler ganske enkelt om at stoppe med at vaske dit hår med shampoo. På den måde hævder bevægelsen, at du kan undgå fedtet hår. På sigt i hvert fald. 

Læs med her, for at lære mere om metoden. Du kan også læse om, hvor meget det anbefales at du vasker dit hår, hvis du ikke ønsker at slippe shampooen helt. For måske er det ikke den bedste løsning for dig. 

No poo-metoden

alternativer til shampoo


Bevægelsen No poo blev skabt på baggrund af idéen om, at håret ikke har brug for at blive vasket igennem med shampoo flere gange om ugen. Shampooen fjerner hårets naturlige fedtstoffer, hvilket sætter gang i yderligere produktion af fedtstoffer fra hovedbunden. 

I hovedbunden findes der en hel masse små talgkirtler, som efter hårets behov udskiller talg. Talg er fedtet og olieagtig og beskytter både huden og håret. Når man vasker med shampoo fjerner man foruden snavs også talgen i hovedbunden, hvorfor talgkirtlerne begynder at producere ny talg, der kan passe på hår og hovedbund. 

At vaske håret med shampoo for ofte kan altså sætte gang i overproduktion af talg fra kirtlerne i hovedbunden, hvilket fører til fedtet hår. 

Langt de fleste af os er blevet vænnet til at bruge shampoo helt fra da vi var børn. Derfor opfører vores talgkirtler sig altså anderledes end de helt naturligt ville gøre. Det er denne produktion du kan vende rundt på med No poo-metoden. 

Overgangsfasen til hårvask uden shampoo 

Når du beslutter dig for at stoppe med at bruge shampoo vil der være en overgangsfase. Overgangsfasen kan være svær og vare helt fra 6 uger til et halvt år. Det afhænger meget af dine talgkirtler, din hovedbund, dit hår, samt hvor meget du har været vant til at vaske hår. 

Hvis du ikke ønsker at stoppe brat, eller ikke ønsker en alt for svær overgangsfase med meget fedtet hår, kan du skære langsomt ned. 

Er du vant til at vaske håret hver dag, kan du starte med hveranden dag i nogle uger. Derefter kan du skære ned til at vaske håret 1-2 gange om ugen osv. 

Uanset hvad skal du være opmærksom på, at overgangsfasen vil medføre fedtet hår, der er i svære tilfælde kan lugte eller se beskidt ud. Heldigvis er der hjælp at hente! Og når du først er kommet gennem overgangsfasen, kan det være det hele værd. 

Efter overgangsfasen behøver du nemlig ifølge bevægelsen slet ikke at vaske hår. Dit hår vil være nærmest selvrensende og produktionen af talgen fra hovedbuden, der beskytter hud og hår, er helt naturlig. 

No poo-metoder til fedtet hår i overgangsfasen

alternativer til shampoo


Hvis du oplever meget fedtet hår, kan du forsøge dig med en af disse to metoder:

  • Vask håret i æblecidereddike

Denne metode bliver også kaldt for ACV-metoden fra det engelske navn apple cider vinegar. Eddiken renser dit hår, blødgør det og bidrager desuden til en sund pH-værdi i hovedbunden. 

Tag evt. en halv-liters-beholder eller flaske og fyld den med en femtedel æblecidereddike og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

  • Vask hår med bagepulver

Bagepulver renser håret meget grundigt og fjerner al den overskydende fedt fra hår og hovedbund. Håret kan blive en del mere tørt end med ACV-metoden. 

Gør på samme måde som ved den anden metode og brug en beholder/flaske på en halv liter. Tilsæt én spiseskefuld bagepulver og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

Du kan også med fordel lave en blanding af både æblecidereddike og bagepulver. Det renser håret rigtigt godt, men efterlader det samtidig ikke for tørt.

Shampoo uden silikone og parabener 

Hvis du ikke er helt overbevist om at kaste dig ud i no poo, er der andre gode alternativer. Det er nogle bestemte stoffer i de shampooer vi bruger til vores hår, der er dårlige for både hår, hud og miljø. 

Hvis du fortsat vil bruge en almindelig shampoo, så gå efter dem, der har certificeringer. Gå efter shampooer, der er svanemærkede, astma- og allergi-certificerede og økologiske. 

Derudover bør du gå udenom shampooer, der indeholder silikone, parabener og sulfater. Det er nemlig de stoffer der ødelægger hovedbundes produktion af talg. Det kan også være en god idé at undgå parfume i din shampoo. 

For at undgå silikone i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på:  -cone, -oxane. 

For at undgå parabener i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på: -paraben. 

For at undgå sulfater i din shampoo skal du undgå ingredienser, der hedder: SLS, SLES.  

Der findes flere lækre mærker, der producerer shampoo uden silikone, parabener og sulfater. Disse produkter er desuden også uden en lang række andre ingredienser. De har masser af flotte certificeringer og indeholder masser af skønne, naturlige ingredienser, der både er gode for dig og miljøet. 

  • Green people 

Laver forskellige shampoo både med og uden duft. Kan anvendes til hele familien. 

  • Pureday 

Forhandler shampoo fra ‘Baobab shampoo’, der er fremstillet af 100% økologiske ingredienser. 

Alternativer til shampoo 

De fleste steder anbefales det, at man vasker sit hår to gange om ugen. Især, hvis du bor i byen, kan det være en god idé at vaske sit hår. Der kan nemlig sætte sig en masse partikler og andet snavs fra f.eks. forurening i håret.

Så hvis du er én af dem, der gerne vil undgå at bruge shampoo, men ikke vil hoppe med på no poo-bølgen, hvad gør man så? 

Måske du gerne vil stoppe med at bruge shampoo for at undgå al den plast, der skal bruges til at lave flaskerne. Det kan vi godt forstå! Og heldigvis findes der flere og flere gode alternativer, der er meget mere bæredygtige, end den måde vi har vant til at bruge shampoo på. 

Nemlig de populære og bæredygtige shampoo-bars, som heldigvis og med god grund bliver forhandlet mere og mere i Danmark. 

shampoo bar danmark

Shampoo-baren gnides mod håret, hvorefter man med begge hænder skummer sæben op, som man ville gøre det med normal shampoo. 

Barerne holder som regel i flere måneder og kan fås med forskellige dufte eller helt neutrale. Du kan desuden finde finde på holdere og beholdere, så du kan opbevare dem hjemme i badet eller tage dem med til træning eller på ferie. 

Hvis du synes baren er for stor at have med at gøre, f.eks. når du skal til træning, så kan det være du skal forsøge sig med shampoo-kubes i stedet. Her får du nemlig i stedet for en bar, blot en lille kube, som svarer til én hårvask og bruges på samme måde som baren. 

Hverken shampoo-baren eller de små shampoo-kubes bruger nogen form for plastik og desuden er emballagen minimal. Det er godt for både dig og miljøet. 

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Seneste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

10 alternativer til en grøn hverdag

Det kan være svært at finde ud af, hvor man skal starte, for at få en mere grøn hverdag. Der er rigtigt...

Kokosolie-opskrifter til ansigt, krop og hår

Vi har fundet nogle af de allerbedste kokosolie opskrifter, så du nemt selv kan lave lækre produkter. Kokosolie er kendt for sine...

Vegansk morgenmad på 5 lækre måder

Det er heldigvis ret nemt at lave vegansk morgenmad. Som veganer er det højst sandsynligt ikke på morgenmaden, at du kommer til...

5 tips til hjemmetræning

Der kan være mange årsager til, at du ønsker hjemmetræning, frem for at gå i et fitnesscenter eller træne på hold. Måske...

Mest læste artikler

5 tips til hjemmetræning

Der kan være mange årsager til, at du ønsker hjemmetræning, frem for at gå i et fitnesscenter eller træne på hold. Måske...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet stammer fra bevægelsen med det...

Meditation for begyndere

Har du overvejet at gå i gang med at meditere? Det kan virke svært for begyndere at komme i gang med at...

5 tips til en mere bæredygtig livsstil

Der er mange små justeringer du kan foretage i dit liv, for at få en mere bæredygtig livsstil. Hvad med en togtur...

Vegetar vs veganer: Hvad er forskellen?

Flere end nogensinde før vælger kød fra i deres kost. Men hvad vil det egentlig sige? Læs om at være vegetar vs...