Tørrebolde: Guide og DIY-bolde

Forside Livsstil & sundhed Tørrebolde: Guide og DIY-bolde

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Her får du vores lille guide til, hvordan du bruger tørrebolde, og hvorfor du bør gøre det. Tørrebolde skåner miljøet, skåner dig for kemikalier og sparer dig penge. De er ret smarte, og så kan du nemt lave dem selv. 

Bolde af uld, der skåner dig og miljøet 

Måske kender du allerede til tørrebolde. Rigtigt mange bruger eksempelvis tennisbolde til at adsprede tøjet i tumbleren, når de tørrer. Det fungerer godt for mange, men selvom, at tennisbolde spreder tøjet, så absorberer de ikke fugt som ulden gør. 

Tørrebolde er ganske enkelt små bolde lavet af 100% uld. Boldene bruger du, når du tørrer dit tøj i tørretumbler. På grund af uldens fugtabsorberende egenskaber reduceres tørretiden med ca. 25%. På den måde skåner du altså miljøet og sparer samtidig på strømregningen. 

Tørretiden reduceres fordi, at uldboldene løfter og adskiller tøjet, så varmen nemmere og hurtigere kommer rundt om tørrer tøjet samtidig med at ulden absorberer fugt. 

Erstat skyllemiddel med tørrebolde

Det kan være, at du allerede har droppet skyllemiddel, når du vasker tøj. Skyllemiddel producerer en masse unødvendig plastik, og i meget skyllemiddel er der også en masse forskellige kemikalier, der kan være skadelige for både dig og miljøet. 

tørrebolde af uld

De uldne tørreboldes bløde overflade stimulerer fibrene i tøjet og efterlader tøjet let og blødt. Det betyder altså at tørrebolde er et rigtigt godt alternativ, hvis du ikke vil bruge skyllemiddel, men stadig ønsker tøj, der ikke kommer ud af tørretumbleren og er stift.

Hvis du med tørrebolde i stedet for skyllemiddel kommer til at savne at dit tøj dufter, så findes der også en løsning på det. Du kan ganske enkelt dryppe et par dråber æterisk olie på dine bolde, før du tørrer tøjet. På den måde får du blødt tøj med en mild duft af din favorit olie.

Vi anbefaler at du bruger 2-3 bolde, når du tørrer dit tøj. Det giver som regel det bedste resultat. Du kan købe boldene flere steder online bl.a. hos Økofamilien, hvor du får en pose med bolde til både lyst og mørkt tøj. 

DIY – Lav dine egne tørrebolde

Du kan også med fordel lave dine egne tørrebolde. Det er ganske nemt og koster ikke ret meget. 

Køb noget garn, der er lavet af 100% uld og IKKE er superwash-behandlet. Det er meget vigtigt, da hele processen med at filte ikke finger, hvis ulden er behandlet. 

Lav en lille, rund garnnøgle af uldgarnet på ca. 5 cm i diameter. Sørg for at hæfte enden godt og sy gerne tråden mange gange gennem bolden før du binder knude. 

Nu skal garnnøglet filtes. Det gør du ved at putte bolden helt ud i enden af en nylonstrømpe. Bind knude på strømpen og vask med det vasketøj på vasker på den højeste temperatur. Evt. håndklæder, viskestykker og karklude. Når vasken er færdig, er din garnnøgle filtet og klar til at bruge hos tørrebold i tørretumbleren, når den er tør igen. 

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Bæredygtige og veganske kapok dyner og puder

Der er rigtigt mange fordele ved at vælge en kapok dyne i stedet for en almindelig dundyne....

Interview med Veganer.nu: Hvorfor blive Veganer?

Midt i et forår med pandemi, hjemsendelser og karantæne blev der pludselig tid til at stoppe op omlægge vaner. Mange lever livet...

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk slik og andre søde sager

Hvis du spiser vegansk, eller har overvejet at gøre det, har du sikkert tænkt en smule på slik også. For hvad kan...