Velverden

Sankalpa – den positive intention

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Ordet sankalpa kommer fra sanskrit og kan oversættes til at ønske, at skabe eller bringe eksistens. Hvad vi ønsker at bringe eksistens til, er den intention vi sætter for os selv. Intentionen er dybfølt, kommer fra hjertet og så skal den være positiv. Sankalpa kan forveksles med det velkendte nytårsforsæt, men adskiller sig på flere måder fra dette. 

Hvad er sankalpa? 

Din sankalpa er en dybfølt intention, der kommer fra hjertet. Intentionen tager udgangspunkt i, at du er nok, og har alt, hvad du skal bruge for at arbejde med din intentionen og følge din dharma. 

Ofte når vi laver et nytårsforsæt, bliver det negativt ladet. Vi kan komme til at se på de ændringer, vi ønsker med negative øjne, fordi noget i vores liv eller noget vi gør, ikke er godt nok. Nytårsforsættet skaber altså en fortælling om, at vi ikke er gode nok. 

Din sankalpa skal få dig til at føle dig inspireret, motiveret og give dig viljen til at arbejde med din intention. 

Eksempler på Sankalpa: 

 • Min krop er sund og rask. Jeg passer på den ved at spise sund og nærende mad og bevæge mig hver dag. 
 • Jeg vågner og er spændt på at skulle på arbejde og går glad i seng om aftenen.
 • Mit liv er fyldt med ro og jeg opretholder min daglige meditationspraksis.
 • Jeg nyder livet og skaber plads til både venskaber, familie og impulsivitet.

Hvornår bruges den? 

Sankalpa kan bruges på mange forskellige måder og du kan desuden sagtens have flere af dem. For lige at blive ved nytårsforsættet, er årsskiftet på mange måder et oplagt tidspunkt at bruge noget tid på at sætte en intention for det nye år og skabe sin sankalpa. 

Du kan se tilbage på, hvad du har brug for at give slip på og hvad du ønsker at gøre anderledes i det nye år, for at manifestere det liv du ønsker at leve.

Men du kan ligeså vel bruge sankalpa for hver ny uge, der kommer eller for din yogapraksis. Du kan også sætte forskellige intentioner f.eks. for din spirituelle praksis, dit arbejdsliv, dit kærlighedsliv eller andet. 

Måske du før har oplevet i en yogatime, at din yogalærer inviterer dig til at sætte en intention for klassen eller at yogalæreren selv sætter en intention for dig. 

Hvordan skaber jeg min egen? 

Dit ønske er allerede til stede inde i dig. Hvis du ikke allerede har fundet det, så venter det på at blive opdaget. Så en del af processen med din sankalpa er selvfølgelig at undersøge, hvad din dybfølte intention, som skal lede dig i retningen af det liv, du ønsker at leve, er. 

Når du har fundet frem til din intention, så arbejd med principperne om, at din sankalpa skal være: 

 1. Kortfattet og præcis – undgå fyld og unødvendigheder, gør den simpel og tydelig. 
 2. Opnåelig – lav en sankalpa du kan opnå inden for de næste par år. 
 3. Personlig – brug dine egne ord og skriv den så du kan mærke den. 
 4. Fuldført – skriv din sankalpa i jeg-form og i nutid, som havde du allerede opnået det. 

Derudover er det vigtigt, at du tror på din sankalpa. Hvis du ikke tror på det og intentionen ikke føles dybfølt, så skal du arbejde med en anden intention. Fokusér på det resultat du gerne vil opnå og/eller det mindset du vil have på vej mod målet. 

Hvordan sætter jeg min sankalpa? 

Hvis du har lyst, kan du sætte sin sankalpa under/ved hjælp af meditation eller yoga nidra. Yoga nidra er yogisk søvn og bør guides af en yogalærer, der er uddannet i dette. Du kan finde flere guidede yoga nidras online. Alternativt kan du sætte din sankalpa under meditation. Du kan også finde masser af guidede meditationer online. Hvis du ønsker at gøre det selv uden guiding, kan du læse mere om meditation og bruge den til at sætte din intention.

Hvordan arbejder jeg med den? 

Du arbejder med din sankalpa ved at tale, tænke og handle ud fra en positiv vinkel og manifestere den ved at gøre følgende tre ting.

 1. En maskulin handling. Du skal lave aktive handlinger, der bevæger dig i retningen af at opnå din intention. Hvis du ønsker at leve et sundere liv og passe bedre på din krop, så er du måske også nødt til at spise sundere mad og bevæge din krop. 
 2. En feminin handling. Brug dine sanser og følelser til at fornemme, hvordan det ville være, hvis du allerede havde opnået dit ønske. Visualisér det, fornem det, forestil dig det, mærk det. Og gentag din sankalpa igen og igen. 
 3. Give it to God. Send din intention ud i universet og stol på, at det vil gå præcist som universet har planlagt, det skal gå. Undgå at stå i vejen for det. Give it to God. 

Slut desuden fred med, at dit ønske aldrig vil opfyldes. Det kan være, at der i universet er en anden plan for, hvad du skal.

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.