Meditation for begyndere

Forside Krop & træning Meditation for begyndere

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Har du overvejet at gå i gang med at meditere? Det kan virke svært for begyndere at komme i gang med at meditere, hvis ikke man har prøvet det før. Du har sikkert også allerede hørt en helt masse, som måske slet ikke passer. Vi afliver myter og giver gode råd til, hvordan du kommer i gang med meditation for begyndere.

Myter om meditation 

Først og fremmest er der mange, der tror, at meditation er meget sværere end det egentlig er. Der er mange måder at meditere på og der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet. Nogle benytter sig af visualisering, mens andre bruger et mantram på en rytmisk måde. Nogle går meget systematisk til værks, mens andre bruger meditation til at tænke på noget bestemt eller løse et bestemt problem. Uanset hvilken teknik, der bruges, er det ikke mere rigtigt end andet. 

Med det sagt er det altså også en myte, når det påstås, at man ikke må tænke på noget, når man mediterer. Det må man gerne. Men medmindre, at det man tænker på er bestemt på forhånd, så skal man passe på med at lade sig rive ned.

På trods af, at det ikke er svært at meditere, er det stadig noget man skal lære. Men man skal ikke lade sig skræmme. Alle kan lære at meditere og nogle vil være bedre fra start end andre. 

Hvad er meditation godt for? 

Meditation gør både godt for dig, mens du udøver det, mens bestemt også efterfølgende. At meditere er som sagt noget, der kræver “træning”. Derfor vil nogle af de gode effekter først komme dig til gode, når du har fundet den teknik, der virker for dig. Derefter handler det blot om at blive ved og ved. 

Når vi mediterer sætter vi kroppens parasympatiske nervesystem i gang. Det er det system, der normalt sættes i gang efter, at der har været en fare for os. Altså, når vi skal falde til ro igen. Det betyder altså, at når vi mediterer, så begynder vores muskler at slappe af og både vores blodtryk og vores puls vil falde. Vi trækker vejret langsommere og hjernen udsender også flere alfabølger idet vores parasympatiske nervesystem går i gang. 

Jo mere vi mediterer jo bedre bliver vi til at aktivere det parasympatiske nervesystem. Det giver kroppen en ro og en pause, som ellers kan være svært at få i vores vågne timer. Desuden skærper vi vores sanser, hvilket gør os mere modtagelige og åbne for nye ting. 

Meditation

Hvordan er vi påvirket efter meditationen? 

Når du har lært at meditere og fået en god rytme med det, vil der være endnu flere fordele. I takt med, at vi bliver bedre til at kontrollere vores vejrtrækning, tankemylder og krop generelt, vil hjernen udskille mere dopamin. Dopamin er et lykkehormon og det vil derfor føre til en følelse af mere velvære i kroppen. Derudover forbedrer regelmæssigt meditation vores immunforsvar, vores koncentration og hukommelse. 

Når du mediterer udskiller kroppen færre stresshormoner, hvilket også kan afhjælpe angst og depression både i nuet og i længden. 

Sidst er det bevist at have en positiv effekt på vores søvn og være smertelindrende. Der er altså masser af gode grunde til at gå i gang med at meditere med det samme. 

3 teknikker til meditation 

Meditation er meget individuel, og hvad der fungerer for dig, fungerer ikke nødvendigvis for andre. Det handler altså om at finde en teknik, der er god for dig. Du kan bruge én af de tre nedenstående teknikker eller bruge lidt fra hver. Det er helt op til dig. 

De fleste studier viser at et sted mellem 10 og 20 minutter er den ideelle til at meditere i. Nogle mediterer i meget længere tid, andre lidt længere tid og nogle også mindre. 

Når du starter, handler det igen om at finde en længde, der passer dig. Også selvom, at du starter ud med et enkelt minut. Men prøv med 5! 

Før du går i gang skal du finde et godt sted at sidde. Pas på med at ligge ned i starten, da det er meget nemmer at falde i søvn, når du ligger. Find en god siddestilling enten på sengekanten eller på en stol. Du kan også sagtens sidde på gulvet f.eks. i skrædderstilling. Sæt dig evt. på en yogablok, et sammenrullet tæppe eller en pude. Sid med ret ryg, hænderne på lår eller knæ og luk øjnene, når du er klar til det. 

Meditation i naturen

Arbejd med dit åndedræt 

En måde du kan meditere på er ved at have fokus på og bruge åndedrættet. Du kan lave mange forskellige øvelser med åndedrættet og veksle mellem dem, som du har lyst. 

Prøv f.eks. at fokusere på at trække vejret helt ned i maven. Træk derefter vejret, så lungerne pustes op som en ballon. Skift mellem de to eller forsøg først at fylde maven med luft og derefter lungerne. Så du altså får en følelse af, at du fylder kroppen med luft nedefra og op. Pust luften ud omvendt, altså oppefra og ned.

Du kan også blot tælle dine vejrtrækninger. Start med at observere din helt naturlige vejrtrækning uden at provokere den til at gøre noget bestemt. Tæl fra 1 til 10 og start forfra. Gør det om og om igen. Du kan også forsøge at gøre mine ind- og udåndinger længere og dybere, mens du tæller dem.

Scan din krop

En anden metode til meditation er at scanne kroppen nedefra og op. Eller omvendt, hvis det er bedre for dig.

Start f.eks. med at mærke efter i fødderne. Kom helt ud i tæerne og bevæg dig langsomt opad. Vær opmærksom på, hvordan de forskellige kropsdele har det, om du mærker smerte, ubehag, ømhed eller måske føler dig stærkere nogle steder end andre. 

I starten er du måske ikke helt så grundig, men i takt med at det bliver en rutine at meditere, kan du dele kroppen mere og mere op. Måske du har vender blikket mere indad og mærker efter, hvordan nogle af de indre organer har det. 

Det er helt op til dig, hvordan du vil gøre det og det kan være svært i starten. I takt med at du får mere erfaring begynder du måske at kunne mærke dit knæ f.eks. på en helt anden måde. 

Brug sanserne 

En sidste metode er at have fokus på sanserne. Start med nogle af de “nemmere” sanser og læg f.eks. mærke til, hvad du kan høre der, hvor du sidder. Måske du kan gøre lyden af nogle biler, der kører forbi på vejen? Måske har du sat noget meditationsmusik på i baggrund, som du kan lytte til. Det kan være, at der er nogle rør, der knager eller at naboen hører højt fjernsyn. Observér blot lydene og fortsæt med en af de andre sanser.

Mærk sædemusklerne på stolen eller gulvet, du sidder på. Mærk håndfladerne, der hviler på dine lår. Måske er der noget hår, der killer på kinden. Prøv engang at observere alle de ting, du kan føle.

Smags- lugte- og se-sansen kan være sværere. Men prøv da, at forestille dig nogle ting. Måske kan du huske en bestemt ret du fik på en ferie engang i Spanien. Forestil dig, hvordan det smage, lugtede og se ud. 

Kom godt i gang med meditationen 

Væsentligt for disse metoder til meditation for begyndere er, at det er vigtigt ikke at lade sig rive med af tankerne. Det er en af årsagerne til, at det kan være godt som begynder, at afprøve metoder. Når du bliver bedre til at meditere og har mere kontrol, behøver det ikke at være så firkantet. Men det er en god måde at starte på. På den måde har du hele tiden noget at vende tilbage til, når dine tanker begynder at vandre.

Så hvis du har valgt at fokusere på vejrtrækningen, så vend tilbage til at tælle ind- og udåndinger, hvis tankerne tager over. 

Du skal ikke udelukke nogle tanker. Det er helt okay at de er der. Men du skal ikke lade dig rive med og bygge videre på de tanker, der kommer op. Observér dem blot og vend derefter tilbage til din rytme. 

Giv ikke op, selvom det kan virke svært i starten. Det bliver nemmere og nemmere og til sidst, kan du måske slet ikke undvære den pause og ro, det giver i hverdagen. 

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Sankalpa – den positive intention

Ordet sankalpa kommer fra sanskrit og kan oversættes til at ønske, at skabe eller bringe eksistens. Hvad vi ønsker at bringe eksistens...

Pranayama: 2 yogiske åndedrætsøvelser

Hvis du har dyrket yoga, har du sikkert stødt på ordet pranayama. Måske du også har prøvet at lave nogle af de...

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk morgenmad på 5 lækre måder

Det er heldigvis ret nemt at lave vegansk morgenmad. Som veganer er det højst sandsynligt ikke på morgenmaden, at du kommer til...