Der kan være mange årsager til, at du ønsker hjemmetræning, frem for at gå i et fitnesscenter eller træne på hold. Måske er det nemmere for dig at finde tid i din hverdag til at træne hjemme. Måske vil du gerne spare de penge det koster at træne i center. Det kan også være, at du er en af dem, der ikke bryder dig om at træne med en masse andre, men helst vil holde det for dig selv. Ligegyldigt, hvad så får du her 5 overordnede, gode råd til at begynde at træne hjemme.
1. Find videoer og apps med hjemmetræning
Der findes et hav af materiale på nettet med hjemmetrænings-rutiner. Du kan finde videoer på youtube med dygtige instruktører og erfarne mennesker, der gladeligt deler ud af træningstips. Måske du kan finde et full body-program, som du kan træne hjemme på stuegulvet. Det kan også være, at du vil finde et program, der fokuserer på ben og baller eller måske et mave-program. I nogle videoer vil du måske skulle bruge karklude, fyldte vandflasker eller andet med vægt. Men du kan også sagtens finde videoer eller andet materiale, hvor du ikke skal bruge andet end din egen krop.
Tænk på, at det ikke nødvendigvis behøver at koste en masse penge eller være udarbejdet af de helt rigtige mennesker, for at det kan være effektivt. Husk, hele tiden at mærke efter i din krop. Pres den, men pas godt på den. Du må meget gerne blive øm, men du må ikke få ondt dagen efter. Så mærk efter og justér øvelser efter, hvad der føles godt for dig.
2. Løb, lunt eller gå en tur
For mange synes det meget uoverskueligt at skulle i gang med at løbe. Måske har du forsøgt at starte en god løberutine før uden at lykkes med det. Mange sætter alt for høje mål, og tror at de fra start kan løbe 5 kilometer uden problemer. Selvom din veninde, din kollega eller alle mulige andre på f.eks. sociale medier lægger billeder eller sågar videoer op, hvor de smilende og uden problemer løber 5 kilometer, så er det ikke altid virkeligheden.
Din krop skal vænnes til at løbe og det er vigtigt at du starter langsomt op. Glem alt om alle andre, lyt til din krop og start i et roligt tempo. For mange kan det være bedre at sætte et minut-mål i stedet for et kilometer-mål. Sæt f.eks. et mål om at løbe 20 minutter 3 gange om ugen. Pres dig selv til at løbe langsomt, også selvom det føles mærkeligt, og du måske godt kan løbe hurtigere. Du kan med fordel lave intervaller undervejs på din tur, så du skifter mellem at gå og løbe. Det er helt okay at holde pauser undervejs, hvor du går stærkt i stedet for at løbe. Du behøver bestemt ikke at løbe 5 kilometer ud i en smøre, for at få noget ud af det. Slet ikke. Når din krop har vænnet sig en smule mere til at løbe, kan du skifte mellem at gå, at lunte/løbe normalt og lave korte sprint. Intervaltræning er en af de mest effektive former for konditionstræning og er et godt redskab til at komme i god form.
Alternativt kan du starte med at gå nogle ture, så du vænner kroppen til at bevæge sig nogle kilometer af gangen. At gå en tur nedsætter både trangen til sukker og gør dig gladere, fordi hjernen udskiller lykkehormoner. Derudover kan regelmæssige gåture have en god effekt på hjertet.
3. Dyrk yoga på stuegulvet
At dyrke yoga er en meget effektiv måde at træne hele kroppen på. Du får fat i alle kroppens muskler, både de store og de små. Med yoga arbejder du med fleksibilitet og smidighed i takt med din vejrtrækning, som er dyb og fokuseret. Yoga toner og styrker musklerne i kroppen, gør dig gladere og reducerer stress.
Der er altså mange gode grunde til at dyrke yoga og heldigvis kan du nemt dyrke yoga derhjemme. I yoga bruges der, udover din yogamåtte, kun få redskaber. Det kan være en yogablok, et yoga-bælte eller strap, et tæppe til støtte eller et yoga hjul. Men du kan finde rigtigt meget yoga, der ikke kræver redskaber og ellers kan meget yoga-udstyr skiftes ud med ting, du har derhjemme. Brug en bog som yogablok, eller et almindeligt bælte som yoga-strap. På samme måde som med alt andet hjemmetræning, kan du finde et hav af videoer på nettet med yoga til alle niveauer. Du kan også finde flere forskellige online yoga-universer, hvor du ofte kan få en gratis prøveperiode. Her er det som regel muligt at få råd og vejledning undervejs, hvilket ikke er muligt, hvis du finder videoer gennem youtube.
Start blidt og husk på, at det ikke handler om at være helt strakt eller komme dybt eller langt ud i de forskellige stillinger. Det handler om at mærke efter på sin egen krop og styrke fleksibiliteten og smidigheden skridt for skridt.
Læs mere om, hvad yoga betyder og hvordan den styrker din krop her.
4. Variér din træning
Træningseksperter siger, at det allervigtigste for at holde motivationen til træning i gang er at variere sin træning. Al form for fysisk aktivitet er godt. Hvis du ikke orker det helt store hjemmetrænings-pas, så gør noget andet. Udover at finde videoer på youtube eller tilmelde dig et online yoga-univers, kan du træne og bruge din krop på masser af andre måder. Hvad med at køre en tur på rulleskøjter, sjippe i gården eller i haven, gå en lang tur, gøre rent derhjemme eller cykle en lang tur.
Det samme gælder, når du finder videoer med træning. Lad være med at bruge den samme video hver gang. Variér i stedet træningen og prøv noget nyt. Det får din krop også meget mere ud af og så er der en langt lavere chance for, at du bliver demotiveret.
Læs mere om pilates og hvad træningsformen er godt for her.
5. Sæt realistiske mål
Sidst er det vigtigt, at du sætter realistiske mål, når du planlægger din træning. Hvis du lægger et program med træning 5 gange om ugen, men ikke har haft en god rutine indtil nu, vil du med stor sandsynlighed gå død i det meget hurtigt. Måske skal du til en start blot træne 2-3 gange om ugen og gerne på forskellige måder.
Hvad med at finde en video på youtube du kan træne efter hjemme stuen én dag. Så kan du lunte en tur en anden dag og dyrke yoga den tredje dag. Når du har fået en god rutine og har mod på at træne flere gange om ugen, kan du evt. tilføje en cykeltur eller en ugentligt tur på rulleskøjter. Husk på, at det ikke behøver at være benhård træning, før at det batter. Al fysisk aktivitet har noget at sige og er godt for dig og din krop. Det vigtigste er, at du bliver ved, forsøger at opretholde motivationen ved at variére træningen og sætter realistiske mål, så du får nogle gode oplevelser med din hjemmetræning.