Hvad betyder yoga?

Forside Krop & træning Hvad betyder yoga?

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Yoga betyder at forene. Formålet med yoga er nemlig at forene kroppen og sindet gennem forskellige øvelser. Disse øvelser indebærer både fysiske stillinger kaldet asanas og åndedrætsteknikker kaldet pranayamas.

Hvor stammer yoga fra? 

Yoga stammer fra Indien og kan spores mere end 5000 år tilbage i tiden. Oprindeligt er det en filosofisk retning inden for hinduismen, hvor formålet er at opnå Samâdhi. 

Samâdhi er det højeste stadie du kan opnå i yoga. Det er stadiet hvor kroppen og sindet smelter sammen til en. Altså forener sig, som er det, yoga betyder. 

Man vil mene, at det tager lang tids yoga praktiseren, før man kan opnå denne tilstand. Det kræver meget træning at få den individuelle og den universelle bevidsthed til at smelte sammen. 

I dag bliver yoga udøvet over hele verden, hvor vi især i Vesten har størst fokus på de fysiske stillinger, som man i yoga kalder asanas. Oprindeligt brugte inderne de fysiske stillinger til at træne kroppen til at sidde længere tid i en siddende meditation. Meditation er stadig en vigtig del af yogaen, men mange forbinder i dag yoga med de fysiske stillinger.

Hvad er yoga godt for? 

Når du dyrker yoga udfører du forskellige stillinger (asanas) der følger din vejrtrækning. Du arbejder måde med de store muskelgrupper og de små. Du får altså aktiveret en masse muskler du ikke normalt bruger. 

Derudover laver du en masse stræk, der er gode for musklerne og især vil give styrke til kroppens svage muskler. 

Med yoga træner du altså alle kroppens muskler. Især de dybe core-muskler, der sidder i mave og ryg bliver aktiveret. Når du arbejder med de dybe core-muskler, vil du forbedre din balance og positur rigtigt meget. 

Desuden opnår du med yoga et nærvær og et afbræk fra hverdagen. Dette kan sammen med fokuseret på åndedrættet give dig mere ro. Det kan gøre at du sover bedre om natten og kan dæmpe angst og stress. 

Yoga er altså godt for rigtigt mange ting. Du kan dyrke det uanset alder og fysisk form. Yoga handler nemlig om at mærke efter og lade vejrtrækningen lede kroppen ud i yderstillingerne. Derefter finder man altid tilbage til neutrale positurer, hvor kroppen kan finde ro. 

Hvad betyder hatha yoga?

Yoga er den mest udbredte vestlige form for yoga. Det er den type af yoga, der som oftest betegnes som klassisk yoga. 

Ved hatha yoga udøver man de klassiske yogastillinger, som man kalder asana. Stillingerne holdes som regel i længere tid, som oftest et bestemt antal åndedræt. Mellem hver stilling holder man som regel en lille pause, før man går videre til den næste asana. 

Når du dyrker hatha yoga er der som regel fokus på præcise kropsstillinger. Man bliver i de bestemte asana i længere tid og det er vigtigt at udføre dem korrekt. 

Derudover er fokuset som regel stort fokus på styrke, balance, fleksibilitet og koncentration. Nogle øvelser kræver en god balance, men med hatha yoga vil der som regel være alternativer, der kræver mindre og er nemmere at udføre. 

Du kan dyrke hatha yoga efter et bestemt tema. Det kan f.eks. være fokus på rygsmerter, bedre holdning eller måske afstressning. 

Hatha yoga kan udføres af alle. Selvom man føler sig stiv som et bræt eller ikke føler man har balance. Alle starter et sted og med vedholdenhed vil du snart se forbedringer.

Desuden kan du dyrke yoga alle steder. Langt de fleste fitnesscentre tilbyder yogatimer. Du kan også sagtens dyrke yoga derhjemme, hvis blot du erhverver dig en yogamåtte. Så er det ellers bare om at komme igang.

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Sankalpa – den positive intention

Ordet sankalpa kommer fra sanskrit og kan oversættes til at ønske, at skabe eller bringe eksistens. Hvad vi ønsker at bringe eksistens...

Pranayama: 2 yogiske åndedrætsøvelser

Hvis du har dyrket yoga, har du sikkert stødt på ordet pranayama. Måske du også har prøvet at lave nogle af de...

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk morgenmad på 5 lækre måder

Det er heldigvis ret nemt at lave vegansk morgenmad. Som veganer er det højst sandsynligt ikke på morgenmaden, at du kommer til...