Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent økonomisk. Her i artiklen kan du læse mere om, hvordan et købestop kan fungere og hvor mange forskellige “regler” du kan sætte for dit eget købestop.
Hvor længe skal det vare?
Rigtigt mange vælger at sætte en tidsramme for deres købestop. Det er en god måde at gøre projektet mere overskueligt på og samtidig en god måde at få følelsen af at lykkes.
Man kan også sagtens beslutte sig for at man aldrig mere vil købe noget fra nyt. Men som udgangspunkt er det en god idé, at sætte en tidsramme for projektet. Og man kan jo altid forlænge lige så meget man har lyst!
Alternativt kan man lave nogle regler for, hvornår man må købe noget nyt eller hvor meget pr. år. Måske man beslutter sig for at købe et par nye gode sneaks pr. år eller en god, varm sweater hvert andet år, når den gamle er slidt op.
Tøj, interiør eller mad?
Udover en tidsramme skal du overveje, hvad det er du ikke vil købe mere af. Nogle er helt ekstreme og vil slet ikke købe noget – overhovedet. Men det kan være en god idé at starte mere realistisk og bygge mere på efterhånden.
For mange er det måske ikke svært at lave et købestop inden for alt, hvad der hedder interiør og bolig. Der findes super mange lækre genbrugsbutikker i dag, hvor man kan købe det man ind imellem skulle få brug for, hvis noget f.eks. skulle gå i stykker.
Tøj kan være en smule sværere og man vil unægteligt få brug for en gang imellem at købe noget nyt til garderoben. Og med ‘nyt’ kan det selvfølgelig også sagtens være genbrug. For ligesom med boliginteriør findes der også et væld af skønne genbrugsbutikker med tøj, sko, tasker og accessories – både online, på instagram og rundt i langt de fleste danske byer.
Mad er nok noget af det sværeste at lave et købestop med. Men med det sagt er der flere og flere, der har succes med at skralde rundt omkring. Rigtigt meget mad bliver smidt ud hver dag og meget af det mad, der bliver smidt ud, er mad, der bestemt er spiseligt.
Man skal dog være opmærksom på, at det mange steder er ulovligt at skralde. Nogle supermarkeder er dog flinke til at give maden væk gratis, i stedet for at smide det ud i containerne.
Alternativt kan man benytte sig af initiativer som Too good to go. Her kan man for et mindre beløb købe masser af lækker overskudsmad fra bagerier, supermarkeder, restauranter og caféer rundt omkring i landet. Mad der ellers ville blive smidt ud. Det er ofte på bestemte tidspunkter man skal afhente maden, men der er masser af penge at spare og det er med til at mindske madspild.
Et andet godt initiativ er Eatgrim. De sælger kasser med alle de “grimme” grøntsager, der ellers ville blive smidt ud, fordi de ikke er pæne nok til at blive solgt i butikkerne.
Grøntsagerne og frugterne er økologiske og bliver leveret direkte fra gården. Du kan vælge mellem forskellige størrelser, få leveret det direkte til døren hver eller hveranden uge og så får du ydermere et nyhedsbrev med skønne opskrifter du kan lave med dine grimme, men bæredygtige grøntsager.
Hvad du vil kaste dig ud i er helt op til dig! Måske du kun vil købe nyt til boligen, hvis det er for at restaurere møbler og lignende i hjemmet. Måske vil du ikke købe mere nyt tøj medmindre det er bæredygtigt produceret eller genbrug.
Læs mere om, hvordan du skaber en bæredygtig garderobe her.
Ikke mere nyt eller slet ikke mere?
Når du sætter dig for at lave et købestop, skal du overveje, om du ikke vil købe mere nyt eller om du slet ikke vil købe mere.
Der er som du kan læse ovenfor mange gode alternativer til, hvad du kan købe i stedet for at købe fra nyt.
Ikke mere nyt er en god måde at starte på. På den måde kan du starte med at shoppe genbrug eller afprøve nogle af de mange fine og bæredygtige initiativer, der dukker op rundt omkring.
I København og Aarhus findes der også butikker, der fungerer som et fælles-klædeskab mod et månedligt gebyr.
Gå på opdagelse i genbrugs-verdenen, strik dit eget tøj og køb grimme grøntsager eller prøv slet ikke at købe noget i en måned.
Alene eller med en veninde?
Kan du finde en veninde, der er villig til at afprøve et købestop sammen med dig, kan det være en fordel. Det er altid sjovt at gøre noget sammen og på den måde kan i spare med hinanden, gå på genbrugsjagt eller hente Too good to go sammen på forskellige spisesteder.
Når man gør det sammen, går der hurtigt lidt sport i det og det kan holde motivationen oppe, når det nogle dage kan være lidt svært. Måske du spotter en kjole, du næsten ikke kan holde dig fra at købe. Så er det godt at have en veninde, der kan få dig på bedre tanker og som måske kan nikke genkendende til følelsen.
Alternativer til købestop
Hvis du ikke ønsker som sådan at lave et købestop, er der også andre gode alternativer, hvis du ønsker at leve mere bæredygtigt.
Du kan begynde at købe mere genbrug og udskifte den almindelige shopping med bæredygtige brands.
En byttedag med alle veninderne er også en super god mulighed for at få piftet garderoben op. Inviter veninderne over og byt både det tøj og interiør i ikke bruger mere. På den måde bruger i de ressourcer vi allerede har til rådighed, men får opfrisket hjemmet eller garderoben.
Husk at det allerbedste du kan gøre uanset om du køber fra nyt eller køber genbrug, er at købe tøj og ting af god kvalitet. God kvalitet holder længere og det er det allerbedste du kan gøre for at sætte en stopper for “køb-og-smid-væk”-kulturen.