Skab en garderobe af bæredygtig mode

Forside Livsstil & sundhed Skab en garderobe af bæredygtig mode

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Bæredygtig mode vinder mere og mere frem. Ikke mindst på grund af den overhængende klima-krise, som verden står overfor. Men hvad er bæredygtig mode og hvordan skaber man egentlig en garderobe af bæredygtig mode? Det vil jeg give mit bud på her.

Mit navn er Line Mailis. Du kender mig måske fra min blog LineMailis.dk. Hvis ikke, kan jeg kort fortælle, at jeg på bloggen har stort fokus på bæredygtighed og grønne vaner. Jeg har været veganer siden år 2010 og deler rundhåndet ud af mine erfaringer og opskrifter fra det plantebaserede køkken. I dag har jeg fornøjelsen af, at være gæsteblogger her på Velverden.dk.

Hvorfor er bæredygtighed vigtigt, når vi snakker mode?

bæredygtig garderobe

I Danmark er vi rigtig glade for tøj, sko og accessories. Faktisk så glade, at hvis hele verden havde et forbrug som os, ville vi have bruge for 3,6 jordkloder, for at have ressourcer nok til produktionen.

Tøjindustrien er en af de allermest forurenende industrier i verden. Alene til produktionen af én enkelt t-shirt, kræves der ca. 1.400 liter vand! Derudover bruges der store mængder sprøjtegifte og kemikalier i den konventionelle tekstilproduktion. Mange af disse, ender i naturen.

Det giver altså rigtig god mening at inddrage bæredygtighed, når vi snakker mode. Ønsker du at sætte dig yderligere ind i, hvordan dit tøjforbrug påvirker jorden, klimaet og ikke mindst de mennesker, som arbejder i industriens forskellige led, kan jeg varmt anbefale dig, at se dokumentaren “The True Cost”.

Hvad er bæredygtig mode?

Bæredygtig mode tager hensyn til alle led i produktion af et færdigt stykke tøj. Det kan virke fuldstændig uoverskueligt som forbruger, at gennemskue, om et stykke tøj er bæredygtigt eller ej. Heldigvis kommer der mere og mere fokus på problematikkerne omkring modeindustrien og dermed også flere certificeringer og labels, man kan navigere efter, når man gerne vil shoppe ansvarligt.

Pas på greenwashing!

Bæredygtighed er blevet det nye sort inden for marketing og derfor støder man ofte også på virksomheder og brands, som ihærdigt forsøger, at markedsføre sig selv som værende mere bæredygtige, end de i virkeligheden er.

greenwashing

Et omdiskuteret eksempel på greenwashing-strategien er H&M’s kollektion “CONSCIOUS”. Der bør ikke herske nogen tvivl om, at H&M er en så kaldt “fast fashion” virksomhed. Med omtalte kollektion, forsøger virksomheden at få en plads på bøjlen, i den bevidste forbrugers klædeskab. Dog afspejler hverken kvaliteten af materialerne eller priserne på produkterne i Conscious-kollektionen, at tøjet skulle være produceret mere bæredygtigt, end resten af virksomhedens sortiment.

Endeligt kan man spørge sig selv, om fast fashion i det hele taget nogensinde kan blive bæredygtigt, når virksomhedernes levegrundlag baserer sig på en brug-og-smid-væk-kultur.

Sådan skaber du en garderobe af bæredygtig mode

Der er flere måder, at gribe det an på, hvis du ønsker at skabe en garderobe, som udelukkende eller hovedsageligt består af bæredygtige mode-items. I det følgende vil jeg give dig tre gode tips til, hvordan du kommer igang.

1. Elsk dit tøj

Mit første tip er, at elske det tøj, du allerede ejer. Det mest bæredygtige tøj, er nemlig det, der allerede hænger i din garderobe. Man kan godt nogle gange føle, at man går i det samme tøj altid og så opstår behovet for fornyelse. Men inden du tager på shoppetur, så overvej lige, om du rent faktisk har behov for noget nyt? Prøv at øv dig i, at skabe flere outfits med de samme items. Det kan øge glæden ved et stykke tøj, når man oplever det som værende brugbart i flere sammenhænge og derved mindskes behovet for at købe nyt.

2. Byt til ”nyt”

Mit andet tip til dig, som gerne vil skabe garderoben af bæredygtig mode er, at bytte med dine veninder. Selvom I måske ikke allesammen bruger samme størrelse jeans, kan I sagtens bytte forskellige accessories, som kan bruges til, at style jeres outfits på nye måder. Det kan også være, at I bare vil nøjes med at låne af hinanden. Alle kneb gælder.

3. Køb med omtanke

Det sidste tip, jeg vil give i denne omgang, er at købe nyt med omtanke. Det går i al sin enkelthed ud på, at undgå spontane køb (heriblandt fejlkøb) og bruge lidt længere tid på, at overveje, hvad det egentlig er, du gerne vil have. Hvad er dine behov og hvilket produkt fra hvilken forhandler opfylder bedst de behov? Køb kun nyt af god kvalitet og gå efter bæredygtige materialer med certificeringer, så som GOTS og Øko-Tex. Du kan også overveje, om du kan finde varen brugt. Det er super bæredygtigt at købe vintage – og så er der ofte også penge at spare på lækre designervarer, som intet fejler.

Flere tips til bæredygtig mode?

Vil du have flere tips, har jeg skrevet en lille guide til, hvordan du skaber en mere bæredygtig garderobe. Jeg håber vi ses ovre på bloggen. Tak til Velverden.dk for at give mig taletid her på siden.

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Pranayama: 2 yogiske åndedrætsøvelser

Hvis du har dyrket yoga, har du sikkert stødt på ordet pranayama. Måske du også har prøvet at lave nogle af de...

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Bæredygtige og veganske kapok dyner og puder

Der er rigtigt mange fordele ved at vælge en kapok dyne i stedet for en almindelig dundyne....

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk slik og andre søde sager

Hvis du spiser vegansk, eller har overvejet at gøre det, har du sikkert tænkt en smule på slik også. For hvad kan...