Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand kan fungere som veganske æg i f.eks. veganske flødeboller eller marengs. Vegansk “æg” lavet på aquafaba er nemt at lave, men det tager lidt tid!
Først skal dine kikærter ligge i blød ved stuetemperatur så længe, at de bliver dobbelt så store. Som regel passer det med, at du kan lade dem stå natten over. Måske du allerede kender til det, hvis du f.eks. laver hummus eller andre lækre ting med kikærter.
Og her kommer så en lille bonus. For du kan faktisk lave hummus af alle kikærterne, når du har lavet aquafaba af kikærtevandet. Smart, ikke?
Når kikærterne dagen efter har ligget i blød og er blevet større, skal de koge. De skal faktisk helst koge ret meget – ikke bare simre. Sådan så de næsten er ved at koge over.
Til ca. 100 g auqafaba skal du bruge:
- 125 g tørrede kikærter
- ¼ tsk salt
- vand
Sådan gør du:
- Lad kikærterne ligge i blød i rigeligt vand natten over eller 6-8 timer til de er dobbelt størrelse
- Put kikærterne i en gryde og dæk dem med vand + én centimeter
- Lad dem koge i en time – de skal ikke blot simre, du skal kunne høre, at de koger
- Lad kikærterne køle af i vandet
- Mærk kogevandets konsistens, det skal gerne være lidt tykt i det
Hvis kogevandet føles for tyndt, kan du lade kikærterne blive i kogevandet og lade gryden stå i køleskabet natten over. Derefter skulle den gerne klar!
Lav evt. en lækker hummus af de kogte kikærter og hæld din auqafaba på flaske, så den er klar til brug.
Du kan også kaste dig ud i at lave vegansk forårsrulledej. Se opskrift på veganske forårsruller.