I løbet af vinteren spiser vi som ofte lidt mere. Måske især omkring julen, hvor vi nok også spiser flere søde og fede sager. Vores kroppe er derfor tit fyldt med flere affaldsstoffer og vi har måske fået lidt mere overskydende fedt på kroppen, når vi går ind i foråret. Vinter er kapha-periode og energien er lidt tungere. Derfor har vi brug for og rigtigt godt af at rense kroppen, når sommeren kommer og energien skifter. En ayurvedisk udrensning af kroppen har flere fordele, holder dig mæt og hjælper kroppen til at slippe ama (affaldsstoffer).
Udover at udrense om foråret, så er det også en rigtig god idé at lave en ayurvedisk udrensning af kroppen i løbet af efteråret. Også i løbet af sommeren kan kroppen ophobe ama, når vi fx skal til flere arrangementer, drikker mere alkohol, spiser tung grillmad og lignende. I efteråret får vi brug for at grounde energien og finde fodfæste. Her er udrensningen også oplagt.
Forberedelse til udrensning
Før du går i gang med din udrensning skal du først og fremmest finde et hul i kalenderen. Du skal bruge mellem 9 og 12 dage. Herefter skal du have købt nogle ting ind, så du er klar på de forskellige faser.
Indkøbsliste
En tungeskraber
Citroner
Koffeinfri the (evt. Pukka eller Yogitea)
Triphala (pulver eller tabletter – evt. Pukka)
Koldpresset sesamolie (helsekost)
Ghee (helsekost)
Mung dhal linser (helsekost)
Hvide basmati ris
Korianderfrø
Gule sennepsfrø
Spidskommenfrø
Fennikelfrø
Kommenfrø
Løg
Ingefær
Grøntsager (lokale, i sæson)
Køb gerne så vidt det er muligt økologisk. Vælg primært grøntsager der er i sæson lokalt. Måske du kommer ud for, at du skal vælge mellem at købe økologisk eller lokalt. Find en kompromis, der giver mening for dig. Måske økologisk og europæisk.
Hvad er kitchari
Kitchari er en gammel ayurvedisk ret. Selve ordet betyder ‘blanding’. Retten består af en base lavet på basmatiris og gule mung dhal linser. Kitchari giver fordøjelsessystemet en pause, hvilket giver kroppen mulighed for at udrense affaldsstoffer, der ligger lagret i kroppen fra vinteren/sommeren. Udover selve basen tilføjes der masser af krydderier til retten, der sætter gang i agni (vores fordøjelsesild). Og sidst grøntsager, for at tilføje både vitaminer og mineraler, men også tekstur til retten. Retten er meget let fordøjelig og vi hjælper den på vej ved bl.a. at udbløde både ris og linser natten over, men også koge grøntsager med, så fordøjelsessystemet ikke skal arbejde lige så meget for at nedbryde maden. Kitchari kan holde sig 5 dage i køleskabet og kan sagtens fryses og holde sig nogle måneder i fryseren.
Fordele ved ayurvedisk udrensning af kroppen
- Udrenser ama (affaldsstoffer), der er lagret i kroppen
- Giver fordøjelsessystemet en pause
- Modvirker følelsen af tunghed og stagnering i kroppen
- Kan bidrage til vægttab
- Forbedrer energiniveauet og giver mere overskud
- Bidrager til pænere hud
- Bidrager til bedre nattesøvn
Selve udrensningen
En ayurvedisk udrensning af kroppen består af tre faser. En forberedende fase, mono-diæten og en tilvænningsfase. Du kan vælge at sammensætte din udrensning på forskellige måder. Det kunne fx være 4-3-4, så du har en forberedende fase på fire dage, en mono-diæt på 3 tre dage og en tilvænningsfase på fire dage. Men det kunne også være 3-3-3 eller 4-4-4. Du skal blot have en mono-diæt på mindst tre dage og så skal første og tredje dage være mindst ligeså lang som mono-diæten.
Den forberedende fase
I den forberedende fase er formålet gradvist at fjerne bestemte typer af fødevarer fra kosten. Derudover er det også her, at du skal gå i gang med at spise triphala – enten i tabletform eller som pulver. Det skal du fortsætte med under hele udrensningen. Lad os tage udgangspunkt i en 11-dages udrensning, hvor du har fire dage til den forberedende fase.
Dag 1: Fjern alkohol, sukker og mælkeprodukter fra din kost (ud over ghee)
Dag 2: Fjern alle animalske produkter, forarbejdet mad og kaffe fra din kost
Dag 3: Fjern alle koffeinholdige drikke og chokolade fra din kost
Dag 4: Fjern frugt, juice og nødder fra din kost
I denne periode kan du fx lave en lækker, mild wokret med kokosmælk, gul karry pasta, frosne eller friske grøntsager og kikærter. Du kunne også lave dhal med røde splitlinser, hakkede tomater og evt. hokkaido serveret med ris. Lav gerne lidt større portioner, så du ikke skal bruge tid på at lave mad hver dag
Mono-diæten
Under mono-diæten skal du spise kitchari til alle måltider. Du må også gerne vælge at spise havregrød til morgenmad, hvis det giver bedre mening for dig. Men udover det, så skal du spise kitchari til alle måltider eller når du er sulten. Kitchari er en ret, der er meget nem at tilberede og den tager heller ikke særligt lang tid at lave. Du bruger ikke det store opvask og så kan du lave ret store portioner af gangen.
Du skal dog være opmærksom på, at maden du spiser gerne skal være fyldt med prana (energi). Du skal derfor ikke vælge gamle grøntsager og din kitchari skal helst ikke spises, når den er flere dage gammel under mono-diæten. Lav derfor gerne en ny portion hver eller hveranden dag. På den måde kan du også variere din kitchari med nye krydderier eller nye grøntsager og på den måde sikre, at det bliver ved med at være tilfredsstillende, spændende og velsmagende at spise.
Du må spise så meget kitchari, du har lyst til, men sørg for ikke at overspise. Et vigtigt led i en ayurvedisk udrensning af kroppen er, at du mærker efter og lytter til kroppen. Du skal derfor spise alle dine måltider med ro og nærvær. Sæt dig godt tilrette et sted. Sluk for TV og radio, læg telefonen, bogen og avisen væk. Vær’ til stede i at spise og nyde dit måltid. Sørg for at tygge maden godt, smag grundigt på maden og mærk efter, hvornår du er mæt.
Udover kitchari kan du drikke vand, men sørg for at det er varmt eller lunkent. Kog altid koldt vand, drik ikke varmt/lunkent vand fra hanen. Derudover kan du drikke koffeinfri the. Det kan virkelig gøre meget at have lækker te, du kan drikke mellem måltiderne. Køb lidt forskelligt fra Yogi tea og Pukka. Start desuden alle dage med et stort glas kogende vand med en halv presset citron. Adskil indtag af mad og drikke, så du drikker vand og the mellem måltider og udelukkende spiser kitchari, når du er sulten.
Kort fortalt
- Spis kitchari til alle måltider (Evt. havregrød til morgenmad)
- Lav ny kitchari hver/hver anden dag og variér indholdet af krydderier og grøntsager
- Spis så meget du har lyst til, men mærk efter i kroppen
- Vær nærværende når du spiser og tyg maden grundigt
- Drik udelukkende lune eller varme drikke hele dagen
- Adskil indtagelsen af mad og drikke
Havregrød
OBS. hvis du vil spise havregrød til morgenmad, så lav en meget simpel havregrød af vand, havregryn, salt og krydderier. Det kunne fx være:
1 del havregryn
2 dele vand
1 knivspids salt
Kanel og/eller kardemomme
Evt. solsikkekerner
Bland alle ingredienser sammen i en lille gryde og varm det op ved middel varme til det har den konsistens, du ønsker. Du kan enten varme krydderierne med op eller drysse dem på toppen. Hvis du ønsker lidt knas, kan du toppe med solsikkekerner.
Tilvænningsfasen
I tilvænningsfasen vil vi skridt for skridt begynde at vænne kroppen til at spise mere varieret igen. Vi kan ikke fortsætte med at spise kitchari for evigt, selvom det er ret så lækkert. Men du får nu nok også efterhånden lyst til noget andet mad. Brug de fire dage på igen at lave lækre retter som dhal, wokretter eller måske chili sin carne. Du skal stadig så vidt muligt undgå de fødevarer du fjernede fra din kost i forberedelsesfasen, men du kan stille og roligt implementere mere og mere.
Undgå stadig animalske produkter, sukker, kaffe og alkohol. Men tilføj evt. en halv banan i din havregrød for at søde den. Du kan også udskifte risene med økologiske, fuldkornsnudler til fx dine wokretter for lidt variation.
Fortsæt stadig med at spise triphala og drik primært varme drikke.
Brug tilvænningsfasen til at reflektere over din udrensning. Du har forhåbentlig fået mere indsigt i dine kostvaner og har mærket kroppen på en anden måde. Hvad skal du igen implementere i din kost og hvad var vaner, der skal gives slip på? Måske du slet ikke har brug for de daglige kopper kaffe, men kan nøjes med at nyde en kop i ny og næ. Eller måske du skal slippe indtaget af sodavand og alkohol og gemme det til festlige lejligheder? Hvad kunne evt. stille trangen til nogle af de fødevarer vi går og har lyst til i hverdagen?
Se på hvilke kvaliteter de forskellige fødevarer har og hvorfor du får lyst til dem. Hvis du har lyst til chips, kan det være, at du kan erstatte chipsene med noget andet knasende og salt. Måske lidt saltede nødder. Hvis det er søde sager, der trækker kan frugter eller bær måske dække behovet. Hvis du elsker chokolade og cremet konsistens, kan du lave dine egne dadelbarer eller dadelkugler med kakao.
Daglige rutiner
Ayurveda er et holistisk sundhedssystem og derfor skal vi gerne komme hele vejen rundt og ikke blot koncentrere os om kosten. Vi skal også have bl.a. sindet og den fysiske krop med. Derfor er der en række rutiner, der skal implementeres under en udrensning af kroppen.
Først og fremmest så gælder det om at komme ned i gear. Vi vil gerne give kroppen en pause, så den har mulighed for at rense ud og finde ny energi. Derfor skal vi ned i tempo, praktisere rolig yoga, tage lange, varme bade og have få planer.
Derudover er abhyanga en central del af den ayurvediske tradition og udrensning. Abhyanga er selvmassage og det er her, du skal bruge din koldpressede sesamolie. Du kan læse mere om abhyanga længere nede.
Du skal starte din dag med at skrabe din tunge og efterfølgende børste dine tænder, så du renser munden for de affaldsstoffer kroppen har udskilt i løbet af natten.
Herefter skal du drikke et stort glas kogende vand med en halv presset citron i. Tag det stille og roligt og nyd vandet som du ville med et kop the eller kaffe.
Se om du kan vente med at spise morgenmad til du har været på toilettet og hvis ikke, er det også helt okay. Sørg blot for at gå på toilettet, når trangen melder sig.
Nyd alle dine måltider i stilhed uden forstyrrelser. Tyg al din mad grundigt og mærk efter hvornår du er mæt.
Praktisér rolig yoga. Det kan både være blid hatha yoga, yin yoga eller lignende. Undgå hård fysisk aktivitet og sæt generelt tempoet ned.
Gå i seng på samme tid hver aften og stå op på samme tid. Gå evt. i seng omkring kl. 22 og stå op omkring kl. 6, hvis det passer ind i din dagligdag. Undgå skærmtid de sidste par timer før du skal i seng. Lav evt. en kop ‘bedtime’-te og læs en bog.
Meditér og/eller lav nadi shodhana åndedrættet morgen eller aften.
Kort fortalt
- Sørg for at komme ned i tempo og have få planer (især under mono-diæt)
- Praktisér abhyanga som minimum hver dag under din mono-diæt
- Skrab din tunge hver morgen
- Drik et stort glas vand med citron om morgenen
- Gå på toilettet, når du skal på toilettet – gerne før morgenmaden
- Nyd dine måltider i stilhed og tyg maden grundigt (især under mono-diæt)
- Praksisér rolig yoga og undgå hård fysisk aktivitet
- Gå i seng og stå op på samme tid hver dag
- Meditér og/eller lav nadi shodhana pranayama (åndedrætsøvelse)