Yoga betyder at forene eller bringe sammen. Yogaen bruges til at forene krop, sind og sjæl og til at forene det individuelle med det universelle. Man taler om yogaens 8 grene eller veje, hvoraf de fysiske stillinger kaldet asanas bl.a. kan findes. Derudover findes også fx pranayama (åndedrætskontrol) og meditation. Alt sammen led i vejen til at forene det kropslige med det mentale og sjælelige eller forening af det individuelle med det universelle.
Hvor stammer yoga fra?
Yoga stammer fra Indien og kan spores mere end 5000 år tilbage i tiden. Oprindeligt er det en filosofisk retning inden for hinduismen, hvor formålet er at opnå Samâdhi – også kaldet ‘the bliss sheet’ eller bare ‘bliss’.
Samâdhi er det højeste du kan opnå ifølge yogisk filosofi. Det er stadiet hvor kroppen og sindet smelter sammen til en. Altså forener sig, som er det, yoga betyder.
Man vil mene, at det tager lang tids yoga praktiseren, før man kan opnå denne tilstand, hvis man overhovedet gør det. Det kræver meget træning at få den individuelle og den universelle bevidsthed til at smelte sammen og få kontakt til din guddommelige bevidsthed.
I dag bliver yoga udøvet over hele verden, hvor vi især i Vesten har størst fokus på de fysiske stillinger, som på sanskrit hedder asanas. Oprindeligt brugte inderne de fysiske stillinger til at træne kroppen til at sidde længere tid i en siddende meditation. Meditation er stadig en vigtig del af yogaen, men mange forbinder i dag yoga med de fysiske stillinger.
Hvad er yoga godt for?
Yoga har fået ry for at kunne afhjælpe og måske ligefrem kurere rigtigt mange tilstande, sygdomme og lidelser. Derfor kommer mange mennesker i dag på yogamåtten med diverse sygdomme, skavanker eller lidelser både fysisk og mentalt.
For rigtigt mange vil yogaen også kunne gøre en stor forskel. Bare det at sætte tid af til sig selv, møde op på yogamåtten, være i kroppen og have fokus åndedrættet kan for mange have en helbredsmæssig fordel.
Med det sagt, så er der mange lag af yogaen. Som tidligere nævnt findes yogaens 8 grene, hvor de fysiske stillinger blot er en lille del. At have en yogapraksis har altså mange dimensioner. Udover yogaen findes også yogaens søster-videnskab ‘ayurveda’. Ayurveda er et gammel indisk sundhedssystem. Så for at få det maksimale udbytte af yogaens univers, bør du også kigge mod ayurvedaen.
Men du vil selvfølgelig også kunne drage fordele af blot at praktisere yogaens fysiske stillinger og pranayama måske i kombination med meditation.
De fysiske stillinger bidrager til en stærkere og smidigere krop, større kropsforståelse, bedre kredsløb, balance og flere andre ting. Fordelene og udbyttet kommer selvsagt an på, hvilken type yoga, der udøves. Hvor hatha yogaen fx har mere fokus på styrke, balance og dynamik, arbejder yin yogaen med at gøre bindevæv mere fleksibelt vha. en mere statisk og langsom praksis.