Velverden

No poo-metoden og alternativer til shampoo

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Artiklen indeholder reklame-links

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet stammer fra bevægelsen med det mere opsigtsvækkende end charmerende navn; No poo. Metoden handler ganske enkelt om at stoppe med at vaske dit hår med shampoo. På den måde hævder bevægelsen, at du kan undgå fedtet hår på sigt.

Læs med her, for at lære mere om metoden. Du kan også læse om, hvor meget det anbefales at du vasker dit hår, hvis du ikke ønsker at slippe shampooen helt. For måske er det ikke den bedste løsning for dig. Alternativt kan du afprøve en shampoo i fast form, der både er plastiskfri, kemifri, vegansk og økologisk. Det er både godt for dig og miljøet. Læs med her og bliv klogere på shampoo-barer, ingredienser du skal holde øje med og meget andet.

No poo-metoden

Bevægelsen No poo blev skabt på baggrund af idéen om, at håret ikke har brug for at blive vasket igennem med shampoo flere gange om ugen. Shampooen fjerner hårets naturlige fedtstoffer, hvilket sætter gang i yderligere produktion af fedtstoffer fra hovedbunden. 

I hovedbunden findes der en hel masse små talgkirtler, som efter hårets behov udskiller talg. Talg er fedtet og olieagtig og beskytter både huden og håret. Når man vasker med shampoo fjerner man foruden snavs også talgen i hovedbunden, hvorfor talgkirtlerne begynder at producere ny talg, der kan passe på hår og hovedbund. 

At vaske håret med shampoo for ofte kan altså sætte gang i overproduktion af talg fra kirtlerne i hovedbunden, hvilket fører til fedtet hår. 

Langt de fleste af os er blevet vænnet til at bruge shampoo helt fra da vi var børn. Derfor opfører vores talgkirtler sig altså anderledes end de helt naturligt ville gøre. Det er denne produktion du kan vende rundt på med No poo-metoden. 

Shampoobar med lavendel
Shampoobar med orange

Overgangsfasen til hårvask uden shampoo 

Når du beslutter dig for at stoppe med at bruge shampoo vil der være en overgangsfase. Overgangsfasen kan være svær og vare helt fra 6 uger til et halvt år. Det afhænger meget af dine talgkirtler, din hovedbund, dit hår, samt hvor meget du har været vant til at vaske hår. 

Hvis du ikke ønsker at stoppe brat, eller ikke ønsker en alt for svær overgangsfase med meget fedtet hår, kan du skære langsomt ned. 

Er du vant til at vaske håret hver dag, kan du starte med hveranden dag i nogle uger. Derefter kan du skære ned til at vaske håret 1-2 gange om ugen osv. 

Uanset hvad skal du være opmærksom på, at overgangsfasen vil medføre fedtet hår, der er i svære tilfælde kan lugte eller se beskidt ud. Heldigvis er der hjælp at hente! Og når du først er kommet gennem overgangsfasen, kan det være det hele værd. 

Efter overgangsfasen behøver du nemlig ifølge bevægelsen slet ikke at vaske hår. Dit hår vil være nærmest selvrensende og produktionen af talgen fra hovedbuden, der beskytter hud og hår, er helt naturlig. 

sæbeskål
Håndlavet unika-skål til shampoobar i mat mint
Håndlavet unika-skål til shampoobar i blank grå

No poo-metoder til fedtet hår i overgangsfasen

Hvis du oplever meget fedtet hår, kan du forsøge dig med en af disse to metoder:

Vask håret i æblecidereddike

Denne metode bliver også kaldt for ACV-metoden fra det engelske navn apple cider vinegar. Eddiken renser dit hår, blødgør det og bidrager desuden til en sund pH-værdi i hovedbunden. 

Tag evt. en halv-liters-beholder eller flaske og fyld den med en femtedel æblecidereddike og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

Vask hår med bagepulver

Bagepulver renser håret meget grundigt og fjerner al den overskydende fedt fra hår og hovedbund. Håret kan blive en del mere tørt end med ACV-metoden. 

Gør på samme måde som ved den anden metode og brug en beholder/flaske på en halv liter. Tilsæt én spiseskefuld bagepulver og vand for resten. Fordel det rundt i håret og massér grundigt ind i hovedbunden. Skyl herefter godt.

Du kan også med fordel lave en blanding af både æblecidereddike og bagepulver. Det renser håret rigtigt godt, men efterlader det samtidig ikke for tørt.

æblecider til hår
Skål til din shampoobar i bambus
Shampoobar æske
Æske til din shampoobar i bambus

Shampoo uden silikone og parabener  

Hvis du ikke er helt overbevist om at kaste dig ud i no poo, er der andre gode alternativer. Det er nogle bestemte stoffer i de shampooer vi bruger til vores hår, der er dårlige for både hår, hud og miljø. 

Hvis du fortsat vil bruge en almindelig shampoo, så gå efter dem, der har certificeringer. Gå efter shampooer, der er svanemærkede, astma- og allergi-certificerede og økologiske. 

Derudover bør du gå udenom shampooer, der indeholder silikone, parabener og sulfater. Det er nemlig de stoffer der ødelægger hovedbundes produktion af talg. Det kan også være en god idé at undgå parfume i din shampoo. 

For at undgå silikone i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på:  -cone, -oxane. 

For at undgå parabener i din shampoo skal du undgå ingredienser, der ender på: -paraben. 

For at undgå sulfater i din shampoo skal du undgå ingredienser, der hedder: SLS, SLES.  

Der findes flere lækre mærker, der producerer shampoo uden silikone, parabener og sulfater. Disse produkter er desuden også uden en lang række andre ingredienser. De har masser af flotte certificeringer og indeholder masser af skønne, naturlige ingredienser, der både er gode for dig og miljøet.

Alternativer til shampoo 

De fleste steder anbefales det, at man vasker sit hår to gange om ugen. Især, hvis du bor i byen, kan det være en god idé at vaske sit hår. Der kan nemlig sætte sig en masse partikler og andet snavs fra f.eks. forurening i håret.

Det kan altså være en god idé at vaske håret en gang imellem, for at få fjernet skidt og snavs. Men det er samtidig en god idé at skære ned på hårvaskene og især en god idé at finde alternativer til den almindelige shampoo, så hår og hovedbund ikke udsættes for unødvendig kemi.

Måske du gerne vil stoppe med at bruge shampoo for at undgå al den plast, der skal bruges til at lave flaskerne. Det kan vi godt forstå! Og heldigvis findes der flere og flere gode alternativer, der er meget mere bæredygtige, end den måde vi har vant til at bruge shampoo på. 

Nemlig de populære og bæredygtige shampoo-bars, som heldigvis og med god grund bliver forhandlet mere og mere i Danmark. 

Du kan bruge både en shampoo-bar og en shampoo-kube, hvis du ønsker at følge no poo-metoden. Det kræver blot, at du sikrer dig, at shampooen ikke indeholder nogle af de ingredienser, der sætter gang i talgproduktionen eller skader hår og hovedbund. Faktisk er begge dele et super godt alternativ, når du ønsker at følge no poo-metoden.

Shampoo-bar og shampoo-kubes hos Økofamilien

En Shampoo-bar er altså et super godt alternativ til den almindelige flydende shampoo. For nogle kræver det en smule tilvænning, men det fungerer super godt og er langt bedre for håret.

Shampoo-baren gnides ganske enkelt mod enten hænder eller hår, hvorefter man skummer sæben op, som man ville gøre det med normal shampoo. 

Barerne holder som regel i flere måneder og kan fås med forskellige dufte eller helt neutrale. Du kan desuden finde både holdere og beholdere, så du kan opbevare dem hjemme i badet eller tage dem med til træning eller på ferie. 

Shampoo-bar fra Grims Have

Hos Økofamilien kan du købe skønne shampoo-barer fra Grims Have i mange lækre varianter. De kan købes duftfri eller med skønne dufte af æteriske olier. Barerne er 100% plastik- og kemifrie med rene, naturlige og økologiske ingredienser. Du er altså sikker på, at du slipper for parabener, silikone og sulfater.

Ud over barerne fra Grims Have kan du også købe Lundegaardens skønne barer hos Økofamilien. De fåes også i mange varianter med skønne dufte og både som shampoobar, balsambar og 2-i-en.

Beauty Kubes til fedtet eller olieret hår
Beauty Kubes til normalt eller tørt hår

Hvis du synes, at baren er for stor, når du f.eks. skal til træning, så kan det være du skal forsøge sig med shampoo-kubes i stedet. Her får du nemlig i stedet for en bar, blot en lille kube, som svarer til én hårvask og bruges på samme måde som baren. Shampoo-kuben knuses i hænderne, blandes med lidt vand og skummes ind i håret. Den er super nem at bruge og er super god at have med på farten.

Hos Økofamilien.dk kan du ligeledes finde de smarte shampoo-kubes. De er fra mærket Beauty Kubes og er både økologiske og veganske. Én æske svarer til 27 vaske, da hver æske indeholder 27 kubes.

Hverken shampoo-baren eller de små shampoo-kubes bruger nogen form for plastik og desuden er emballagen minimal. Det er godt for både dig og miljøet!

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.

JEG ER I INDIEN! 🧘‍♀️

Og derfor vil der være lidt stille…

Du kan stadig sagtens tilmelde dig sensommerforløb og yogaretreat

Og hvis du har spørgsmål, så send endelig en besked herunder, så vender jeg retur, når jeg er hjemme igen medio juli.