Interview med Veganer.nu: Hvorfor blive Veganer?

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Midt i et forår med pandemi, hjemsendelser og karantæne blev der pludselig tid til at stoppe op omlægge vaner. Mange lever livet lidt langsommere og der er mange flere end før, der strikker og bager surdejsbrød fra bunden. Vi søger inspiration som aldrig før og kaster os ud i mange nye ting. 

I en tid med plads til nye vaner har vi været så heldige at få lov til at interviewe Veganer.nu, for at høre mere om deres veganske livsstil. Hvordan startede det hele egentlig og hvorfor valgte Kasper at blive veganer efter at have mødt Karina, der var vegetar? 

Læs med og bliv klogere på hvordan Veganer.nu kom til verden og hvorfor Kasper i dag er meget taknemmelig for at leve i overensstemmelse med sine moralske værdier. 

“Nu er det for længst blevet en vane, men nogle gange kan jeg stadig sidde og knibe en tåre over hvor dejligt jeg har det med min mad og hvor taknemmelig jeg er over at jeg er blevet veganer.”

Fra kødspiser til veganer 

Da Kasper mødte Karina, var han hverken veganer, vegetar eller specielt interesseret i at stå i et køkken. Karina derimod var både vegetar, glad for at lave mad og lavede masser af spændende vegetarmad, som for Kasper bød på en verden af nye smage. 

I starten var det svært for Kasper at forstå, hvorfor Karina var vegetar. Der gik dog ikke mere end et par år, før Kasper indså at man altså godt kan leve af at spise vegetarisk kost. 

“Jeg hverken visnede eller døde af proteinmangel, hvilket ellers var en udbredt holdning blandt venner og familie på dét tidspunkt.”

Faktisk var Kaspers endelige valg om at stoppe med at spise kød lidt af en kærlighedserklæring. Han havde nemlig opdaget, hvordan Karina altid kom i centrum, når de f.eks. skulle spise ude.

“Hvis resten af ens omgangskreds samtidig ikke kan forstå ønsket om udelukkende at spise vegetabilier, kan man nemt komme til at føle sig udenfor. Udfordringen bliver ofte endnu mere udtalt ved højtider, når familie og venner samles.”

Så Kasper besluttede sig for at blive vegetar. Det var en nytårsaften og det var hemmeligt, for han frygtede for, hvad han skulle sige, hvis ikke han kunne klare den. 

“Jeg var bange for, at jeg ikke kunne klare det (som om det var en maraton eller en ironman eller sådan noget) og ville “sidde i saksen”, hvis jeg først havde fortalt hende min intention.”

Det skulle dog vise sig, at det hverken var ubehageligt eller smertefuldt at leve uden kød. Hurtigt begyndte Kasper at undersøge det nærmere. Årsager, argumenter og information om hvorfor andre valgte en levevej uden kød. 

I samme omgang læste Kasper en del om det at være veganer. Han indså hurtigt, at det var nærmest håbløst ikke at blive veganer, men blot vegetar, hvis det skulle være for dyrenes skyld. Kasper besluttede derfor at blive veganer og Karina var heldigvis med på idéen. 

“Det føltes skønt og helt rigtigt, og jeg kan stadig huske, hvor meget vi nød, at vores mad ikke bidrog til dyrs lidelser – eller i hvert fald bidrog så lidt som det var os praktisk muligt”

Et online vegansk univers 

Allerede før Kasper blev vegetar havde Karina forfattet en vegetarisk kogebog. Senere kom der en kogebog mere og da Kasper og Karina blev veganere, kastede Karina sig også over de veganske opskrifter. 

Veganer.nu blev faktisk skabt engang, hvor Søndagsavisen opsnappede en af Karinas opskrifter. Det var en opskrift på veganske tarteletter, der skulle udgives sammen med andre opskrifter på tarteletter med kød. Kasper og Karina knoklede og håbede på, at linket til hjemmesiden kunne nå at komme med i udgivelsen. 

“Søndagsavisen medtog dog ikke linket til hjemmesiden, så det var lidt spildte kræfter, men Veganer.nu blev hurtigt meget populær alligevel.”

Veganer.nu fik også hurtigt et internationalt gennembrud, da Karina og Kasper lavede deres opskrift på vegansk bacon: Lækon! Det lækkert, sprødt og vegansk bacon lavet af rispapir og kendes i dag over hele verdenen som rice paper bacon

Generelt har Karina haft stor succes med sine veganske opskrifter. På omkring samme tidspunkt deltog hun i en konkurrence for fritidskokke, hvor en af hendes meget enkle, veganske opskrifter endte med at tage sejren i kategorien forretter.

“…en superenkel, men ekstremt lækker kold avocadosuppe, som hun lavede på et splitsekund, mens alle de andre deltagere stod og svedte i timevis over deres kødretter.” 

Med konkurrence og lækon udviklede Veganer.nu sig hurtigt i den rigtige retning og i dag har Kasper og Karina bl.a. samarbejder med IKEA, en vegansk festival og har anmeldt utallige spisesteder. 

Morale, sundhed og humør

For Kasper står det klart, at det der vægter allerhøjest i hans beslutning om at leve vegansk, er hensynet til dyrene. Hvor han før kunne få dårlig samvittighed, når han så hvilke kummerlige forhold landbrugsdyr lever under, kan han i dag nyde sin mad velvidende, at han ikke bidrager til dyrs lidelser. Det er især det, der betyder noget for Kasper. 

“At kunne leve i overensstemmelse med mine moralske værdier betyder virkelig meget for mit humør i det daglige.”

Kasper beskriver mange ting, der foregår i landbruget i dag, som bestemt må klassificeres som dyremishandling. Det er alt fra køer, der brøler efter deres kalve, når de bliver fjernet og aflivet, så koens mælk kan sælges til os mennesker til halvdelen af alle nyudklækkede kyllinger bliver gasset og blendet, så snart de stikker næbbet ud af ægget. Kasper mener, at man bør overveje, om man selv mener, at man lever i overensstemmelse med egne moralske værdier. 

“Hvis man ønsker en ændring, må man stemme på nye forhold for dyrene ved at bruge sine penge anderledes. Det er tydeligt at se på udviklingen, at det nytter og det er simpel markedsmekanik; efterspørgsel og udbud.”

Derudover har Kasper altid været astmatiker. Hele livet har han fået at vide fra flere læger, at astmaen var kronisk og han har altid fået astmamedicin. Det skulle dog vise sig, at det kun var så længe han spise animalier. Efter han er blevet veganer er astmaen forsvundet og medicinen er i samråd med lægen lagt på hylden. 

“Udover det har jeg formået, helt problemfrit og uden at gøre noget særligt, at holde min vægt på mellem 85-90 kg efter et stort vægttab fra de 120+ kg jeg vejede som kødspiser.”

Gode råd til at komme i gang 

Et af Kaspers bedste råd til dig, der overvejer at blive veganer, er at gøre, som han selv gjorde. Søge en masse inspiration på nettet. Læse om hvordan andre har gjort, finde opskrifter og tips til veganere. 

Du kan også se nogle af de mange dokumentarer, der beskriver hvilke konsekvenser landbruget har. På Veganer.nu kan du finde en hel liste over film, der er værd at se, hvis du overvejer at blive veganer eller måske allerede er det. 

En anden god idé er at blive en del af veganske fællesskaber. Det kan være alt fra at følge veganske profiler på instagram eller Dansk Vegetarisk Forening til veganske grupper på Facebook. Kasper og Karina står bag en række veganske Facebook-grupper f.eks. ‘Vegansk mad’ og ‘The Friendly Vegan’, hvor man kan finde lækre opskrifter og både dele og finde inspiration. 

Sidst anbefaler Kasper, at man låner eller køber nogle veganske opskriftsbøger. Måske vil du starte som både Kasper og Karina gjorde det med at spise vegetarisk. For nogle kan det være lettere med en glidende overgang, før kosten bliver 100% plantebaseret. Hvis du vil starte som vegetar, kan du læse en af Karinas to bøger Vegetar Light og Mere Vegetar Light. 

Måske går der ikke længe før du tør kaste dig ud i at leve vegansk. Måske opdager du ligesom Kasper gjorde det, at det hverken er farligt eller gør ondt. 

I sidste ende er det op til en selv, hvor langt man vil gå. Vi spurgte da også Kasper, hvor ekstrem han mener, ham og Karina er som veganere, hvortil han svarede:

“I dag har vi intet i huset, som ikke er vegansk. Vi anser det ikke for ekstremt overhovedet. Vi er blot konsistente og lever i overensstemmelse med vores moralske værdier.”

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.