Der er mange små justeringer du kan foretage i dit liv, for at få en mere bæredygtig livsstil. Hvad med en togtur i Europa til sommer? Eller måske du vil forsøge dig med en plantebaseret livsstil, der er god for både dig og kloden? Læs med her og få 5 simple tips til en grønnere hverdag.
1. Udnyt din brugte kaffegrums
Langt de fleste af os drikker kaffe og man kan hurtigt komme til at producere en masse kaffegrums. I mange år har kaffegrums været et produkt, der er gået til spilde. Det er rigtigt ærgerligt bare at smide kaffegrumsen ud, for den har mange gode egenskaber og indeholder gode næringsstoffer.
Hvis du ikke selv drikker kaffe eller måske blot drikker pulverkaffe derhjemme, kan du høre på din lokale café eller kaffebar. De har tit kaffegrums til overs, som du kan få lov at hente, hvis du er heldig.
Lav en kaffegrums bodyscrub
Lav en lækker, hjemmelavet bodyscrub med kokosolie og kaffegrums. Det er godt for blodomløbet og virker eksfolierende. Du kan desuden prøve dig frem med at tilføje spændende, naturlige ingredienser til denne grundopskrift.
- 2 dl kaffegrums
- 1 dl rørsukker eller salt
- 1 dl kokosolie
Kokosolien efterlader huden blød og smidig, mens sukkeret eller saltet skrubber døde hudceller af. Du kan tilføje duft med æteriske olier eller med krydderier f.eks. kanel.
Brug kaffegrums som gødning
De mange næringsstoffer, der findes i kaffegrumsen er rigtig god for dine planter. Derudover tiltrækker grumsen regnorme, hvilket er godt for dine udendørs planter. Regnormene løsner nemlig jorden, hvilket er rigtig godt for dine planter.
Før du putter kaffegrumsen i jorden, skal den tørres. Det kan du gøre ved at fordele det på en avis og lade det tørre i tre uger. Når grumsen er tør kan du strø det over jorden i dine planter. Gør det gerne lige før du vander eller før regnen kommer, så siver kaffegrumsen lettere ned i jorden og gøder planterne nede fra.
Du kan bruge kaffegrums til at gøde dine planter en gang hver tredje måned. Læg mærke til, hvordan denne form for gødning også holder fluer og andre insekter væk fra dine planter.
2. Genanvendelige vatrondeller og sugerør af metal
Vatrondeller er noget især kvinder bruger dagligt. Vi renser ansigtet om morgenen og fjerner makeuppen om aftenen, før vi går i seng. Som oftest bliver de kun brugt i et par minutter, inden de bliver smidt i skraldespanden. Så hvorfor ikke bruge genanvendelige vatrondeller i stedet? Du kan både købe dem, men du kan også lave dem selv. En god ændring, for især kvinder, der ønsker en mere bæredygtig livsstil.
Hjemmehæklede vatrondeller
Det er forholdsvis nemt at hækle sine egne vatrondeller. På nettet kan du finde flere forskellige opskrifter og også masser af trin-for-trin videoer, hvis du ikke er garvet med hækling.
Køb noget lækkert økologisk bomuldsgarn og giv dig i kast med hæklede vatrondeller. Skyl dem op i hånden eller vask dem i en vaskepose på 40 grader, når de trænger.
Hvis du ikke ønsker at hækle dem selv, kan du også købe alternativer lavet af bomuldsstof. Dem kan du på samme måde skylle op i hånden eller putte dem i vaskemaskinen, når de skal rengøres.
Skift til metalsugerør
Du har sikkert allerede set dem alle vegne. Sugerør lavet af metal. I Danmark bruger vi 300 millioner sugerør hvert år. Det er rigtig meget plastik.
Derfor er det en god idé at skifte til et alternativ uden plastik. Metalsugerør er som regel lavet af rustfrit stål og fås efterhånden i flere forskellige varianter. Du kan både få de klassiske sølv sugerør, men de kan også købes i alle mulige andre farver, der gør dine drinks eller din iskaffe festlig. Udover metal, kan du også købe de bæredygtige sugerør i glas eller bambus.
Mange af dem kan komme i opvaskemaskine og kommer ofte også med en lille rensebørste, der gør dem nemme at rengøre.
Sugerørene er en god måde at lave en lille ændring i dit liv, der vil have en stor effekt på plastik-produktionen i takt med, at flere skifter.
3. Flyv mindre
Vi ved det efterhånden alle sammen godt. Flyrejser udleder en masse drivhusgasser, som ender i vores atmosfære og bidrager til global opvarmning. Men hvad er alternativet, hvis man stadig gerne vil rejse?
Du kan selvfølgelig holde din ferie i Danmark og se gå op opdagelse i vores smukke land. Men hvis du stadig gerne vil sydpå eller bare opleve andre byer og kulturer, så er interrail oplagt.
Interrail er en betegnelse for forskellige typer af billetter til tog rundt i hele Europa. Den danske forhandler af billetterne er DSB. Hos dem kan du købe billetter, der dækker hele Europa eller blot enkelte lande.
At rejse med tog er meget mere miljøvenligt end at rejse med fly. At rejse med fly udleder nemlig op til 5 gange så meget CO2 på en tur fra f.eks. London til Madrid.
Desuden er det at rejse med tog ‘slow travelling’. Det tager nemlig længere tid at rejse med tog, men det giver dig også tid til meget andet. Du kommer helt ned i gear, når du sidder i et tog og ved, at du skal sidde der i flere timer. Brug f.eks. tiden på at læse din yndlingsbog, mens du kommer fra A til B.
Når du rejser med tog, vil du også opleve en helt anden virkelighedsfornemmelse end med fly. Du ser, hvordan naturen og vegetationen ændrer sig undervejs.
4. Spis mindre kød
En af de helt store syndere, når de kommer til udledning af drivhusgasser, er landbruget. Landbrugsdyrene står for 18 % af CO2-udledningen, hvorfor det kan gøre en kæmpe forskel ikke at spise kød og andre animalske produkter.
Det er især oksekød, men i høj grad også svinekød, der er de store klimasyndere. Hvorfor ikke prøve at spise mindre kød og mere grønt?
Foruden at skåne miljøet rigtigt meget, har en grønnere kost også andre fordele. Her kan bl.a. nævnes de dyreetiske årsager. Netop denne faktor er for mange grunden til at skifte fra at spise kød, til at at spise kødfrit eller helt plantebaseret.
Derudover så indeholder grøntsager en masse mineraler, vitaminer og antioxidanter og plantekost skulle bl.a. nedsætte risikoen for fedme og sukkersyge.
Du kan læse meget mere om de forskellige former for plantebaseret kost i indlægget ‘Vegetar vs veganer: Hvad er forskellen?’
5. Dyrk krydderurter i vindueskarmen
I stedet for at blive ved med at købe de små plastikpotter med krydderurter fra butikkerne, hvorfor så ikke dyrke dine egne? Hvis du sætter dig en smule ind i det, er det faktisk ikke så svært. Og så er det jo perfekt, hvis du spiser plantebaseret, så du nemt kan tilføje noget smag til madlavningen.
Først og fremmest kan du omplante krydderurterne fra supermarkedet, hvis du har købt sådan nogle. Normalt er de svære at holde i live og levetiden på dem er som regel kort. De står i alt for små potter og kæmper om vand og lys.
Hvis du vil holde dem i live, er det derfor altafgørende at plante dem over i nogle større potter. Sørg for at sprede stænglerne en smule ud, så de får lidt plads.
Et andet alternativ er at starte fra bunden med frø. Plant dem på samme måde i potter og læs på pakken, hvor tæt du kan så frøene.
Hvis du vil hjælpe dine små spirer lidt på vej, kan du med fordel lave et lille drivhus til dem. Det kan du gøre ved blot at sætte en glasvase på hovedet over dem. Du kan også flere steder købe minidrivhuse, som du kan have stående i vinduet.
Langt de fleste krydderurter vil gerne have masser af lys og størstedelen vil faktisk også gerne have en del vand. Sæt gerne dine krydderurter i vestvendte vinduer, så de kan få glæde af dagens lys så mange timer som muligt.
Hold jorden fugtigt og gød dem evt. med lidt tørret kaffegrums et par gange om året. Nyd dine hjemmedyrkede krydderurter i madlavningen eller i lækre drinks. Og skål så, for at gå i retningen af en mere bæredygtig livsstil!