Velverden

Nem opskrift på skøn syrensaft

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Syrenerne står i fuld flor her i maj måned, hvor det er oplagt at lave syrensaft. De velduftende blomster smager skønt af sommer og sol – lidt alla hyldeblomstsaft, men med et skønt twist og den flotteste farve. Jo mere mørk lilla eller lyserøde blomsterne er, jo flottere og mere intens bliver farven. 

Syrener blomster i omkring tre uger og har både en kraftig parfumeret duft og er også kraftige i smagen. Blomsterne kan bruges til flere andre ting end syrensaft. F.eks. som pynt på salater eller i bagværk. Pluk blomsterne når de er sprunget helt ud, så smager de bedst. 

Blomsterne findes både i hvide, lilla, blålige og lyserøde nuancer og er utroligt smukke. De tiltrækker masser af insekter og de breder sig nemt selv. Så hvis du vil have noget flot buskads i haven, der tiltrækker insekter og som ydermere kan bruges til at lave skøn saft, lækre sommerdrinks eller til at pynte på dine småkager eller ovenpå salater, så er syrenbuske oplagt.

Miljø- og sundhedsministeriet anbefaler at man indtager syrener i begrænsede mængder. Man ved ikke ret meget om indholdsstofferne i blomster, men man kan sagtens drikke noget syrensaft og pynte maden en smule. 

Tip: Bland saften med mousserende vin eller hvidvin og prøv den skønneste sommerdrink. 

Ingredienser til syrensaft

  • 25 blomsterklaser syren
  • 700 g sukker
  • 2 økologiske citroner 
  • 1 spsk citronsyre 
  • 1 liter kogende vand 

Fremgangsmåde

  • Klip alle blomsterne af og kom dem i en gryde. Undlad at skylle blomsterne mere end højst nødvendigt, da det kan fjerne meget af smagen. 
  • Skær citronerne i skiver og læg dem i gryden med blomsterne. 
  • Tilsæt sukker og citronsyre. 
  • Hæld det kogende vand over i gryden og rør rundt til alt sukker er smeltet.
  • Lad saften trække i køleskab under låg i 3 døgn. 
  • Rør i gryden et par gange om dagen. 
  • Si saften gennem et si, et viskestykke eller et ostelærred afhængigt af, hvor klar du ønsker saften skal være.
  • Hæld saften på rene flasker og opbevar den i køleskab.
  • Saften kan med fordel fryses og så kan den holde utroligt længe. 
  • Saften blandes med vand eller med hvidvin eller mousserende vin, hvis du vil prøve en skøn sommerdrink.