Velverden

Opskrift på (vegansk) ramsløgspesto

Ramsløgspesto

Hvis ikke du har smagt ramsløgspesto før, så er det på tide at prøve det. Det smager nemlig super lækkert og så er det ganske nemt at lave det selv. 

Ramsløg vokser vildt i stort set hele Danmark. De trives bedst i fugtige og mindre solrige miljøer og rigtigt gerne i løvskove. Ramsløgene dufter af løg og hvidløg, hvilket ofte får hele skoven til at dufte.

Bladene kan plukkes fra det tidlige forår og helt indtil juni. Der er derfor rig mulighed for at lave ramsløg-pesto flere gange i løbet af hele foråret. Du kan med fordel fryse bladene ned, hvis du ønsker at gemme dem til at lave pestoen på et senere tidspunkt. Eller kan bladene holde sig i en uges tid i køleskabet. 

Ramsløg smager både af hvidløg og en smule af ærter. Den blomstrer i maj og her bliver smagen mere intens, men også sødere. Tag i skoven og indsaml en masse blade, så kan du lave den skønneste pesto, der kan bruges til mange forskellige ting. I salater, sandwiches, til pasta, kartoffelsalat eller til lækker tapas. 

Hvis du ønsker at opskriften skal være vegansk, kan du blot erstatte parmesanosten med vegansk parmesanost eller med gærflager. Nogen vælger også helt at undlade osten og pestoen smager stadig skønt!

ramsløg pesto

Ingredienser til ramsløgspesto

  • 25-30 ramsløgblade
  • 100 g parmesanost (alternativt vegansk parmesanost eller 50 g gærflager)
  • 100 g pinjekerner (eller 50 g pinjekerne og 50 g nødder, fx valnødder eller mandler) 
  • saft fra én citron
  • salt og peber efter smag
  • 2 – 2,5 dl. olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Varm en pande op uden fedtstof og rist pinjekerne (og nødder) gyldne. 
  2. Sørg for at ramsløgsbladene er renset godt og skær dem evt. i mindre stykker.
  3. Kom alle ingredienserne i en blender og blend godt sammen.
  4. Tilsæt evt. olie, salt og peber lidt af gangen, så du er sikker på at få den ønskede konsistens og smag. 
  5. Opbevar pestoen i en lufttæt beholder i køleskabet og brug den til ALT!