Velverden

Opskrift på kitchari 

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Opskrift på den skønne ayurvediske ret, Kitchari. En ret, der både er nem og hurtig at lave, men samtidig smager helt fantastisk. Kitchari kan varieres på rigtigt mange forskellige måder. Prøv at eksperimentere med forskellige krydderier og/eller forskellige grøntsager. 

Vælg grøntsager der så vidt muligt er økologiske, lokale og i sæson. 

Dagen før: Iblødsæt mung dhal linser og basmatiris i rigeligt friskt, koldt vand og lad det stå i køleskabet natten over. 

Denne opskrift rækker til omkring 4 portioner – Retten holder sig 5 dage i køleskab og kan fryses og holde sig et par måneder. 

Ingredienser

2 dl ris

2 dl linser 

2 spsk ghee

1 løg hakket 

2 spsk finthakket ingefær

2 tsk gurkemeje

1 tsk spidskommenfrø

1 tsk korianderfrø

1 tsk gul sennepsfrø 

½ tsk fennikelfrø 

½ tsk kommenfrø

½ tsk flagesalt 

12 dl vand 

2-3 håndfulde grøntsager 

Toppings: fx frisk koriander, frisk persille, ristede sesamfrø, solsikkekerner, ghee, limesaft eller kokosflager. 

Fremgangsmåde

1. Tag dine basmatiris og linser ud af køleskabet og skyl dem grundigt i en si under koldt vand. Sæt dem til side. 

2. Varm en gryde op med ghee og tilføj løg og krydderier. Lad det simre et par minutter ved middel varme under omrøring.

3. Tilføj basmatiris og linser og steg det med et par minutter under omrøring. 

4. Tilsæt vand, rør rundt og lad det koge op. Skru ned for varmen, når det koger og lad retten simre under låg i 20 min. 

5. Forbered imens grøntsagerne. Skyl alle grøntsager grundigt under koldt vand, skær i mundrette bidder og sørg for at beholde skrællen på alle grøntsager. 

6. Tilføj grøntsager til retten og lad det koge med i 10-15 min. 

7. Anret kitchari i skåle eller dybe tallerkener, krydr evt. med lidt salt og top retten med friske krydderurter, lime og/eller kerner. 

kitchari ayurveda
Opskrift på kitchari
Ghee og kokosmælk

Nyd din kitchari i stilhed og ro uden TV/radio, mobil, avis, bøger eller musik. Tyg maden grundigt og mærk efter, hvornår du er mæt. Velbekomme! 

Denne kitchari opskrift bruges også til en ayurvediske udrensning. En ayurvedisk udrensning foretages i forår og efterår, for at rense ud i kroppen amma (affaldsstoffer). Hvis du er nysgerrig på udrensningen kan du læse mere ved at trykke på knappen herunder. 

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.