Velverden

Opskrift på mælkebøttesaft og mælkebøtte-honning

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Har du nogensinde smagt mælkebøttesaft? Eller for den sags skyld mælkebøtte-“honning”? Det smager skønt og har desuden masser er gode egenskaber, der er gode for dig og din krop. Mælkebøtte-honning er selvfølgelig ikke ægte honning som bierne laver det. Men det er et godt sirup-lignende alternativ til honning fx hvis man er veganer.

mælkebøtte saft

Mælkebøtter vokser over hele landet og kan vokse i stort set al slags jord. Hvis du tænker over det, så er det ikke mange steder, hvor man ikke støder på mælkebøtter. Særligt ikke når de blomstrer i april og juni, hvor den gule blomst er meget bemærkelsesværdig. 

Faktisk kan du spise både blomsterne og bladene og begge dele har mange gode egenskaber. De er f.eks. rige på både vitamin A, B og C. De indeholder også masser af jern, kalium og calcium. Mælkebøtterne virker udrensende og antiinflammatorisk og så kan de fremme fordøjelsen. 

Mælkebøtten kan smage bittert, men denne bitterhed mindskes ved blanchering i kogende vand. Derudover kan det være værd at plukke mælkebøtter fra skyggesteder, da de ofte er mere smagfulde. 

Så det er altså bare med at samle en masse mælkebøttehoveder, når de blomstrer i april og maj. Så kan du lave både skøn saft og honning, der kan puttes i te, bruges i bagværk og smøres på brød. 

Ingredienser til mælkebøttesaft

  • 100 stk. mælkebøttehoveder 
  • 1-2 økologiske citroner
  • 1 liter kogende vand
  • 350 g sukker
  • 2 spsk. citronsyre

Fremgangsmåde

  • Sørg for at skylle alle mælkebøtterne godt og læg dem i en skål eller gryde. 
  • Skær citronerne i skiver og bland dem med blomsterne. 
  • Hæld den kogende vand over og lad saften trække natten over under låg. 
  • Si derefter din saft, tilsæt sukker og kog det op i en gryde. 
  • Tilsæt citronsyre, hæld saften på rene flasker og opbevar den i køleskab.

mælkebøtte sirup

Ingredienser til mælkebøtte-honning

  • 100 mælkebøttehoveder 
  • 2 æbler 
  • 1 liter vand 
  • Saften fra én citron 
  • 10 dl sukker 
  • et nip salt 

Fremgangsmåde

  • Sørg for at skylle alle mælkebøtterne godt og læg dem i en gryde.
  • Skyl æblerne, skær dem i skiver og put dem i gryden. 
  • Lad blomsterne koge ved svag varme i en gryde med citronsaft og vand i 30 min.
  • Si det hele igennem og behold væsken i gryden. 
  • Tilsæt sukker og salt til væsken. 
  • Lad det småkoge på lav varme, uden låg og undgå at røre for meget i det.
  • Massen skal dampe til den har en tyk sirup-agtig konsistens. 
  • Når honningen bliver kølet ned, kan den hældes på rene glas og den kolde honning vil få en endnu mere fast konsistens. 
  • Opbevar den i køleskabet.

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.