Velverden

Hvad er Ayurveda?

अथ योगानुशासनम् And now, the practice of yoga begins

Ayurveda er yogaens søstervidenskab. Ayur betyder liv og veda betyder viden eller visdom. Ayurveda er altså livets videnskab eller viden om livet. Det er en ældgammel videnskab, der stammer fra Indien og kan dateres flere tusinder år tilbage. Den bærer på en viden om, hvordan du kan leve et liv i mere balance og i takt med naturen. 

Mere om Ayurveda 

Med Ayurveda får du en lang række pejlemærker, du kan bruge til at skabe mere balance. Det er ikke en videnskab, der fortæller, hvad du må eller ikke må. Ayurveda gør dig klog på, hvilke konsekvenser dine handlinger har. Det handler om at spotte ubalancer og vide hvordan vi bringer dem i balance. 

 

Ayurveda er et holistisk sundhedssystem, der sammen med yoga udgør en helhed. For at få alle de gode fordele, der kan være ved yoga, så skal det altså være i et samspil med ayurvedaen. Et sundhedssystem der dækker over kost, vaner, livsstil, rutiner, spirituel praksis og meget mere. 

 

Overordnet set kigger vi på tre doshas eller energityper som eksisterer i alle os og alt, hvad der er omkring os. Lad os kigge lidt nærmere på de tre doshas og deres kvaliteter. 

ayurveda

De tre doshas/energityper

Når man taler Ayurveda, hører man meget om de tre doshas. Det er nemlig dem, der giver os en større forståelse for, hvem vi er og hvordan alt omkring os er. Vi er alle sammen en konstitution af alle tre doshas og det er naturen og alt andet også. Men vi vil være født med en bestemt konstitution eller fordeling af de tre doshas og noget vil være mere dominerende. Selvom vi har en energitype, der er mere dominerende hos os, så vil der være skift i vores konstitution gennem livet, dagen og året. 

Ved at forstå de forskellige doshas, deres kvaliteter og mulige tegn på ubalancer, kan vi få en langt større forståelse for, hvordan vi kan skabe et liv i mere balance. 


Vata dosha

Vata dosha er som oftest den dosha man taler om først. Det er nemlig den dosha, der har størst indflydelse på de andre og også den dosha, det er nemmest at komme i ubalance i. 

 

Vata består af elementerne luft og æter/rum. Det er en dosha, der er kold, let, flyvsk, rummelig, uregelmæssig og tør. Den er forbundet med efteråret, der er præget af mange af de samme kvaliteter. 

 

Vata styrer al bevægelse i kroppen. Fx vejrtrækning, kredsløb, nervesystem og tanker. Generelt er vata meget foranderlig og bevægelig.


Det betyder også, at hvis man er meget domineret af vata, så vil man i balance være kreativ og få masser af gode idéer, mens man i ubalance kan være præget af overtænkning og angst. 

Pitta dosha

Pitta dosha er præget af elementerne ild og fugt/vand/olie. Den er varm, lys, skarp og syrlig. Den er forbundet med sommeren, der ligesom pitta er hurtig, skarp, varm og intens. 

Det er pitta, der regulerer kroppens fordøjelse, stofskifte og energi. Den modtager kommunikation fra vata og omsætter det, bearbejder det og forvandler. 

Hvis man er domineret af pitta, vil man i balance være ambitiøs, god til at tage beslutninger og have en god koncentration. Mens man i ubalance kan blive hidsig, diskussionslysten og stresset. 

Kapha dosha

Den sidste dosha er kapha, der er sammensat af elementerne vand og jord. Den er tung, kold, blød, fedtet, langsom, stabil og forbundet med vinter og forår. 

Kapha tager imod alt det pitta forvandler og står for at danne muskler, fedt, knogler mv. Og så beskytter den kroppen. 

Hvis man har meget kapha, vil man i balance være tålmodig, rolig, betænksom og stabil, mens en kapha, der er præget af ubalance, vil have en tendens til at lave for lidt, sove for meget og måske have depressive tendenser.

Mere balance med Ayurveda 

Der er et grundprincip i Ayurveda, der hedder “samme øger og modsatte balancerer”. Det er en god måde at begynde at forstå og arbejde med ayurveda på. 

Når vi begynder at få en forståelse for, hvordan vi selv og alt omkring os er sammensat af de forskellige doshas og dermed forskellige kvaliteter, så kan vi begynde at balancere.  

Hvis vi fx mærker en pitta-ubalance, hvor vi har kørt for hårdt på, arbejdet for meget, alt er gået for hurtigt, så kan det vise sig som halsbrand, brændende afføring eller eksem/akne i huden. 

Når vi ved, at pitta er varm, skarp og syrlig, så vil vi gerne balancere med modsatte kvaliteter. Derfor skal vi arbejde mere stabilitet, sødme og kølige elementer ind i vores liv. 

Med ayurveda er der ikke noget vi ikke må eller noget vi skal gøre. Men ayurveda giver os en forståelse for, hvad konsekvensen er ved vores handlinger og hvordan vi kan skabe mere balance. 

Ayurvedisk udrensning 

En af de gode råd i ayurvedaen er at udføre en udrensning en eller flere gange om året. En blid og nærende udrensning, hvor fordøjelsen får en pause, du sætter tempoet ned og tillader kroppen at give slip for ama (affaldsstoffer). 

Læs mere om ayurvedisk udrensning – eller skriv til mig, hvis du vil have min guide til ayurvedisk udrensning med indkøbsliste, tjeklister og opskrift på kitchari.  

The access token could not be decrypted. Your access token is currently invalid. Please re-authorize your Instagram account.