5 gode råd til angst og uro i kroppen

Forside Krop & træning 5 gode råd til angst og uro i kroppen

Skrevet af:

Udgivelsesdato:

Rigtig mange kender følelsen af angst eller uro i kroppen. Faktisk rammes hver femte dansker på et eller andet tidspunkt i sit liv af angst og endnu flere oplever fra tid til anden uro i kroppen. Det er en stor begrænsning i manges hverdag at være plaget af angst. Følelsen af angst er dog ufarlig og faktisk en helt naturlig del af kroppens nødberedskab. Derfor kan vi også dulme den og mange ligefrem lære at navigere i den, så den ikke er styrende i vores liv. Læs med her og få 5 gode råd og redskaber du kan bruge til at håndtere følelsen af uro i kroppen, hvad end det er generaliseret eller blot i enkelte situationer eller perioder.

1. Bryd tankemønstret

En af de bedste redskaber, når der opstår tankemylder eller uro i kroppen, er at sortere i sine tanker. Det er helt almindeligt for os, at vi både har positive og negative tanker. Problemet opstår, når de negative tanker begynder at overtage og vores tankemønstre bliver irrationelle. 

Et tankemønster er måden, hvorpå man forholder sig til både sig selv og omverdenen. Hvis disse tankemønstre bliver meget negativt betonet eller som nævnt før irrationelle, så kan det påvirke os meget og begrænse os i vores liv. 

Derfor er det vigtigt at lære, hvordan man kan sortere i tankerne. Man skal lære at bryde den onde spiral. Det er vigtigt, at man kan skelne mellem, hvilke tanker man kan gøre noget ved og hvilke tanker, der blot er konspirationstanker eller “hvad nu hvis”-tanker. 

En af de bedste måder at bryde med de dårlige tankemønstre er, at begynde at tænke positivt og rationelt. For nogle virker det klart bedst at tvinge sig selv til at tænke positivt. Det kan virke underligt, men det virker for rigtigt mange. For andre virker det bedre at tænke rationelt og stille spørgsmålstegn ved de tanker man har f.eks. med fakta. Det er to måder, hvorpå man kan sortere i tankerne og bryde med tankemønstret. Det kræver øvelse, men at blive god til det kan være et rigtigt godt redskab. 

2. Meditér 

Du har sikkert hørt det en helt masse gange før og med god grund. For meditation gør rigtigt meget godt os og er især et magtfuldt værktøj, når det handler om angst og uro i kroppen. Meditation påvirker nemlig vores parasympatiske nervesystem. Det er det system, der sætter ind, når faren er overstået og kroppen skal tilbage til normalen.

meditere


Meditation kræver noget øvelse. Det er en god idé også at praktisere meditation, når man har perioder uden så meget tankemylder eller uro. På den måde bliver du bedre og hurtigere til at sætte sit parasympatiske nervesystem i gang, så det kan hjælpe dig med at dulme uroen, hvad end det er nu eller i fremtiden. 

Der findes flere forskellige metoder, du kan bruge, når du mediterer. Meditation handler ikke om, at man ikke må tænke på noget. Det handler om, hvordan man kan påvirke sine tankemønstre til at udelukke nogle bestemte tanker og fokusere på noget andet og forudbestemt.

Du kan læse meget mere om meditation i vores begynder guide til meditation

3. Hør musik 

Musik er et fantastisk værktøj til at dulme uro eller angst i kroppen. Der er blevet forsket meget i musikkens påvirkning af os mennesker. På baggrund af denne forskning ved man i dag, at noget musik påvirker både vores dopamin- og vores kortisolniveau. 

Den musik der har denne beroligende virkning på kroppen, kan både sænke hjerterytme, åndedræt og blodtryk. Den påvirker vores system i så høj grad, at dopamin, som er et af vores naturlige lykkehormoner, stiger. Samtidig med at det stiger, så falder stresshormonet kortisol og alt i alt får det os til at føle meget bedre. 

Listen er lang, men det er blandt andet disse sange, der kan have den beroligende effekt på os mennesker: 

  • Rue Du Soleil – We Can Fly
  • Adele – Someone Like You
  • All Saints – Pure Shores
  • Coldplay – Strawberry Swing
  • Enya – Watermark
  • Airstream – electra
  • Marconi Union – Weightless

4. Dyrk motion 

Uanset hvad er det vigtigt for os mennesker at dyrke motion. Det gør underværker for vores helbred, både nu og her, men i høj grad også på sigt. Motion er også et vidundermiddel, når det kommer til uro, tankemylder, angst og en lang række andre psykiske lidelser. 

Når du dyrker motion udskiller hjernen en masse endorfiner. Endorfiner virker i høj grad på samme måde som morfin, men produceres af kroppen selv, f.eks. når vi dyrker motion. Når endorfiner udskilles i kroppen giver det foruden smertelindring en følelse af lyst, succes og energi. 

Udover endorfinerne vil motion medvirke til at du sover bedre om natten. For mange kan tankemylderet være ekstra intenst før sengetid. Når du har dyrket motion vil du ved sengetid ikke kun være træt i hovedet, men også være mere træt og udmattet i kroppen. Det gør det nemmere at falde i søvn og gør samtidig søvnen bedre.  

Sidst giver motion mange mennesker et afbræk fra uroen. Hovedet får lov til at fokusere på noget andet og det kan være nemmere at tænke klart, mens du dyrker motion. Alt i alt er motionen altså et rigtigt godt værktøj til at håndtere de ting, der sker oppe hovedet. 

5. Få frisk luft 

frisk luft

Frisk luft kan lyde banalt, men det gør rigtigt meget godt for os. Nok også mere, end vi lige går og tror. Den friske luft har en meget gavnlig effekt på vores immunforsvar og gør os i bedre humør. Det skyldes ligesom med motionen og musikken, at kroppen udskiller nogle forskellige lykke- og belønningshormorner, når vi er udenfor i den friske luft. 

Udover den gavnlige effekt på vores immunforsvar og påvirkningen af vores humør, så sænkes vores stressniveau også. Det har igen noget at gøre med udskillelsen af hormonet kortisol, som virker stressnedsættende. 

Sidst bliver du mere træt af at være i den friske luft. Du kender det måske allerede. Når man har været ude at gå en lang tur og føler dig træt, måske lidt ør i hovedet, når man kommer hjem igen. Måske har man ligefrem følelsen af at “være blevet blæst igennem”. Du sover langt bedre om natten, når du har brugt til i den friske luft i løbet af dagen.

Skriv et spørgsmål eller en kommentar herunder

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Annonce

Seneste artikler

Pranayama: 2 yogiske åndedrætsøvelser

Hvis du har dyrket yoga, har du sikkert stødt på ordet pranayama. Måske du også har prøvet at lave nogle af de...

Aquafaba: Opskrift på veganske æg af kikærtevand

Aquafaba er egentlig kogevandet fra kikærter. Men det kan skummes op og fungere ligesom vi kender det fra æggehvider. Det skummende kikærtevand...

Skolestart: metal madkasse og termo drikkedunk

Termo drikkedunk  En god termo drikkedunk er uundværlig - både for dit barn i...

Guide til købestop

Et købestop er meget bæredygtigt og på flere forskellige måder. Først og fremmest skåner det miljøet, men det er også bæredygtigt rent...

Bæredygtige og veganske kapok dyner og puder

Der er rigtigt mange fordele ved at vælge en kapok dyne i stedet for en almindelig dundyne....

Mest læste artikler

Guide til vegansk chokolade

Det kan for mange være svært at gennemskue, hvad der er vegansk chokolade og hvornår man kan være helt sikker på, at...

Opskrift på lækre veganske forårsruller

Egentlig skulle man tro, at det slet ikke var så svært at finde eller lave veganske forårsruller. Selvom man ofte finder forårsruller...

No poo-metoden og alternativer til shampoo

Har du også hørt om no poo-metoden og er blevet nysgerrig på, hvordan det fungerer? Selve begrebet...

Opskrift på sunde veganske bananpandekager

Det her er vores utroligt nemme, men meget lækre opskrift på veganske bananpandekager. Du kan lave dem til morgenmad eller bruge dem...

Vegansk slik og andre søde sager

Hvis du spiser vegansk, eller har overvejet at gøre det, har du sikkert tænkt en smule på slik også. For hvad kan...